Известният музикант и певец Мирослав Шкоро ще обяви официално своята кандидатура за президент на Хърватия тази седмица, съобщава в. "Вечерни лист" , позовавайки се на източници от най-близкото му обкръжение.

След Зоран Миланович, бивш премиер и лидер на най-влиятелната опозиционна Социалдмеократическа партия, това ще бъде вторият кандидат за президент на Хърватия, а все още се чак дали сегашната президентка Колинда Грабар-Китарович ще се кандидатира за втори мандат.

Популярният музикант и предприемач Шкоро ще финансира изборната си кампания със свои средства, а негов пръв сътрудник в кампанията ще бъде сестра му Весна Вучемилович, доктор на икономическите науки.

Шкоро ще бъде независим кандидат, но той не отхвърля възможността да бъде подкрепен от някои партии и коалиции. Той е бил член на Хърватската демократична общност и депутат от тази партия в хърватския парламент. Според мнението на десницата той е идеален кандидат за президент, а след него се споменават бившият съветник на президентката Мате Раделич и телевизионният водещ Велимир Буянец.

Последните анкети в Хърватия показват, че сегашната президентка Колинда Грабар Китарович се се радва на най-голяма подкрепа. Шкоро е на трето място с 13,8 процента подкрепа.

Шкоро следва примера на колегата си артист - комикът Володимир Зеленски, който не само участва е надпреварата за държавен глава, но и спечели изборите и от 20-и май е президент на Украйна.