Операторът на пострадалата в природно бедствие японска ядрена централа "Фукушима-1" Тепко започна изваждането на неизползваните горивни пръти от специалния басейн на Трети реактор, един от най-засегнатите при аварията. Тази деликатна операция бе отлагана няколко пъти и ще отнеме около две години, предадоха Франс прес и ТАСС.

Работници от ТЕЛКО дистанционно извършват операция за премахване на горива на 3-и блок на атомната електроцентрала Фукушима

Снимка: АР/БТА

Вижте още снимки >>

Поради високите нива на радиация, техниците използват дистанционно контролирано оборудване, за да извадят горивото от "резервоар за съхранение" вътре в сградата.

В Басейна на Трети реактор има общо 566 горивни пръти, в това число 514 използвани. Те трябва да бъдат извадени преди да се извършат други възстановителни дейности в сградата, в която имаше силна експлозия при аварията от 2011 г.

Инженерите се нуждаеха от време, за да изчистят отломките от земетресението в сградата, докато преодоляват различни други технически предизвикателства, заяви говорителят на ТЕПКО Юка Мацубара.

"Трябваше да действаме внимателно (за да премахнем отломките) и трябваше да предприемем мерки, тъй като прахът щеше да се издигне и да се увеличат радиационните нива", каза тя.

След Трети реактор японските специалисти ще извършат подобни операции и в Първи и Втори реактор, които са най-пострадалите. Тези операции обаче няма да започнат преди 2023 г. В басейна на Първи реактор има 392 горивни пръти, а в този на Втори - 615.

Между края на 2013 и края на 2014 г. вече бяха извадени горивните пръти от басейна на Четвърти реактор, но тази операция премина по-лесно, тъй като този реактор е бил празен по време на аварията.

На 11 март 2011 г. АЕЦ "Фукушима-1", която се намира на около 220 км североизточно от Токио, бе наводнена от огромно цунами, предизвикано от мощно земетресение. Електрозахранването на охладителните системи бе прекъснато, което предизвика разтопяване на горивото и пробиви в корпусите на три от шестте реактора на централата, последвани от мощни експлозии заради натрупването на водород от химична реакция в сградата, която покрива реакторите и където се намират охладителните басейни.

Японският премиер Шиндзо Абе посети вчера атомната електроцентрала Фукушима. Целта на визитата на Абе бе да се насочи вниманието към възстановяването на района и мерките за сигурност, които се взимат в момент, когато Япония се готви за домакинството на Олимпийските игри през 2020 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Японският премиер Шиндзо Абе посети атомната електроцентрала Фукушима

Снимка: АР/БТА

Абе бе в авариралата централа и преди пет години.

Сегашното му посещение се възприема и като опит за минимизиране на щетите от гафа, допуснат от министър Йошитака Сакурада от управляващата партия, който отговаряше за подготовката на Игрите и който подаде оставка заради реплика, сметната за обидна за хората, засегнати от силното земетресение през март 2011 г. и омаловажаваща усилията за възстановяване на района. На събитие за набиране на средства за депутат Сакурада се пошегува, че политическата кариера на депутата била "по-важна" от възстановяването на североизточния район, съобщи агенция Киодо. Абе веднага го отстрани от поста и се извини за думите му, а днес заяви: "Политиката ни е всеки министър да е министър на възстановяването. Потвърждаваме ангажимента си да работим за възраждане на Фукушима и Североизточна Япония".

Абе посети и футболен комплекс, използван временно като оперативен център за справяне с ядрената авария. Вчера комплексът бе открит отново като спортно съоръжение.