Извършителят на клането в синагога в Питсбърг през 2018 г., което е довелото до най-много жертви нападение срещу евреи в историята на САЩ, беше признат вчера за виновен за 11 убийства, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Сега съдебният процес ще навлезе във втора фаза, за да се определи дали виновникът да бъде осъден на смърт или на доживотен затвор.

Срещу Робърт Бауърс, 50-годишен бял шофьор на камион, е повдигнато обвинение, че през октомври 2018 г. е извършил 11 убийства в синагогата "Дървото на живота" в Питсбърг, в североизточната част на Съединените щати. Деянието е извършено по антисемитски подбуди, което утежнява вината на осъдения.

Според федералната прокуратура на Пенсилвания, която потвърди пред АФП първоначалните съобщения от присъстващите в Питсбърг медии, съдебните заседатели са водили петчасов дебат, за да стигнат до първата част от присъдата. Бауърс беше признат за "виновен" по всички 63 обвинения срещу него.

Освен установяването на вината, основният въпрос в този процес от две части е смъртната присъда, която може да бъде произнесена от федералните съдилища на САЩ.

Процесът се провежда на фона на зачестилите антисемитски прояви в САЩ, отбелязва АФП.