Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и неговият коалиционен партньор са се договорили да не удължават извънредното положение след изтичането през юли на тримесечния му срок, предаде Ройтерс, позовавайки се на проправителствения в. "Сабах".

Турция въведе извънредно положение пет дни след опита за преврат на 15 юли 2016 г. и го удължава на всеки три месеца. Ердоган каза по-рано този месец, че то ще бъде премахнато след изборите.

Вчера следобед президентът и неговият партньор в предизборната коалиция - Девлет Бахчели, лидер на Партията на националистическото действие (ПНД), имаха среща. Според източници турският президент Реджеп Тайип Ердоган може да даде на съюзниците си от ПНД постове в кабинета, възнаграждавайки ги за подкрепата за него самия и за неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на изборите в неделя.

Управляващата ПСР получи 43% от гласовете на парламентарните избори, но заедно с ПНД, която спечели 11 на сто от гласовете, ще има парламентарно мнозинство. Двете партии заедно имат 343 членове в 600-местния парламент.