Палестински радикали от групировката "Ислямски джихад" изстреляха от ивицата Газа 20 ракети срещу Израел на 23 февруари вечерта. В отговор, часове по-късно, израелски самолети нанесоха удари по позициите на палестинските бойци, предприели атаката по-рано.

В няколко селища в Южен Израел, граничещи с ивицата Газа, както и в крайбрежния град Ашкелон, снощи прозвучаха сирени за въздушна тревога. Десетина от ракетите бяха прехванати от системата за противовъздушна отбрана "Железен купол".

Няма данни за пострадали от палестинския обстрел. Според държавното израелско радио "Кан" властите в Ашкелон са издали заповед всички да се скрият в общинските бомбоубежища, а в града били отменени всички масови мероприятия.

Последва въздушната атака на израелската армия с удари в ивицата Газа. Израелски самолети нанесоха удар по отряд бойци, които изстрелвали ракети от източната част на палестинския анклав, съобщиха източници по сигурността от групировката Хамас. Четирима са ранени, един е в критично състояние, посочи министерството на здравеопазването в Газа.

Атаката на палестинците дойде, след като на 23 февруари сутринта израелски войници застреляха екстремист от "Ислямски джихад", който се опита да постави взривно устройство край граничната ограда, съобщи пресслужбата на израелската армия, цитирана от световните агенции. Според съобщението на армията "двама терористи се приближиха към охранителната гранична ограда в южната част на ивицата Газа и поставиха там взривно устройство. Войниците откриха огън. Единият бе улучен". Във видеото, показано от военните, се вижда как другият, вероятно ранен в крака, се спасява с бягство, макар и накуцвайки.

Убитият е идентифициран като Мохамад ел Наем, на 27 г., член на въоръженото крило "Сарая ал Кудс" на "Ислямски джихад". Говорителка на израелската армия каза, че тялото на убития е било отстранено с военен булдозер, за да не бъдат застрашени войниците. По-късно израелският военен министър Нафтали Бенет отхвърли обвиненията от израелски пацифисти, че използването на булдозер за отстраняването на тялото е "нехуманно". Бенет каза, че Израел вече има политика да не връща телата на убити палестински бойци, за да окаже натиск на войнствените групировки в ивицата Газа да върнат телата на двама израелски войници, убити във войната от 2014 г.

Израелската армия нанесе междувременно въздушни удари по позиции на "Ислямски джихад" и в Сирия. Поразени са мишени южно от Дамаск. Двама бойци на групировката бяха убити. Според комюнике на въоръженото крило на "Ислямски джихад" двамата мъже са загинали при израелското нападение, извършено снощи в сирийската столица.

Израелската армия призна, че е нанесла удари в Сирия срещу "Ислямски джихад" в отговор на ракетния обстрел от ивицата Газа по територията на Израел.