Израел заяви във вторник, 7 ноември, че неговите сили навлизат дълбоко в град Газа.  По-рано местните жители заявиха, че танковете са разположени в покрайнините и се готвят за възможно нахлуване в централната част на града.

"За първи път от десетилетия израелската армия се бие в сърцето на град Газа. В сърцето на тероризма", каза генерал-майор Ярон Финкелман, командващ офицер на Южното командване на израелските сили за отбрана (IDF - Israel Defense Forces), пред репортери близо до границата с Газа, цитиран от Ройтерс.

"Всеки ден и всеки час армията убива бойци на Хамас, разкрива тунели и унищожава оръжия и продължава напред към вражеските центрове."

Изявлението си Израел направи в деня, в който се навърши първият месец от началото на войната. На 7 октомври бойци на "Хамас" нахлуха през южната израелска граница и убиха 1400 души, повечето от които цивилни, отвличайки над двеста души по данни на израелските власти. Оттогава Израел бомбардира безпощадно контролираната от "Хамас" ивица Газа, причинявайки смъртта на над 10 000 души, много от които деца, според местните здравни власти.

По-рано израелската армия каза, че е обкръжила град Газа, където живее около една трета от 2,3-милионното население на ивицата Газа, и скоро ще го атакува, за да унищожи бойците на Хамас, които нападнаха израелски градове отвъд границата преди един месец.

Няма индикации, че израелските сили са нахлули в центъра, но говорител на военните, Ричард Хехт, предположи, че обкръжилите града войски може да извършват набези навътре.

Запитан дали е имало такива нападения досега, той каза: "Няма да говоря за това как действаме оперативно, след като обкръжихме град Газа. Но сте на прав път, това е всичко, което мога да кажа."

Военното крило на Хамас заяви, че неговите бойци нанасят тежки загуби и щети на настъпващите израелски сили.

Ройтерс отбеляза, че не възможно да се проверят твърденията на бойното поле на нито една от страните.

Израелските сили за отбрана избягват да коментират атаките си, но разкриха, че са поели контрола над крепост на Хамас в северната част на Газа в една от последните битки.

Израел "отвори" прозорец от 10 до 14 часа, за да могат жителите да напуснат град Газа. Местните хора казват, че израелските танкове се движат предимно през нощта, като армията до голяма степен разчита на въздушни и артилерийски удари, за да разчисти пътя за сухопътното си настъпление.

"За ваша безопасност, възползвайте се от следващата възможност да се преместите на юг отвъд Уади Газа", обявиха военните, имайки предвид влажните зони, които разполовяват тясната крайбрежна територия.

Министерството на вътрешните работи на Газа съобщи, че 900 000 палестинци все още се укриват в северната част на Газа, включително град Газа.

Междувременно ООН отбеляза, че около 70% от населението на ивицата Газа, или близо 1,5 милиона души, са били разселени от началото на войната с Израел.

Десетките спешни убежища, в които са настанени стотици хиляди палестинци, понякога са препълнени четири пъти над капацитета си, а условията в някои от тях се влошават с всеки изминал ден, пише Агенция на ООН за подпомагане и работа с палестински бежанци в Близкия изток (UNRWA), цитирана от ДПА и БТА. В едно такова убежище на човек се падат не по-малко от 2 квадратни метра обитаема площ. Освен това най-малко 600 души са принудени да използват един и същи санитарен възел, в резултат на което има хиляди случаи на инфекциозни заболявания, диария и варицела.

"Нивото на смърт и страдание" във войната между Израел и Газа е "трудно за разбиране", заяви друга агенция на ООН - Световната здравна организация (СЗО).

Говорителят на организацията Кристиан Линдмайер каза в Женева, че е имало повече от 100 удара по здравни заведения от началото на конфликта, предаде Би Би Си.

Той отбеляза броят на загиналите - над 1400 в Израел, и повече от 10 000 души, убити в Газа, е "половин процент от населението".

"Средно около 160 деца биват убивани всеки ден. Нищо не оправдава ужаса, който преживяват цивилните в Газа."

По-рано Линдмайер каза, че на пострадали в Газа си извършват операции, включително ампутации, без упойка.