Говорителят на израелската армия Даниел Хагари съобщи, че трима израелски заложници са били по погрешка убити от войници по време на боевете в ивицата Газа. Израелският премиер Бенямин Нетаняху определи смъртта на трима заложници в ивицата Газа, които бяха по погрешка убити от израелски войници, като "непоносима трагедия", предаде ДПА. 

Въоръжените сили погрешно са ги идентифицирали като заплаха при операция в северната част на изолираната крайбрежна ивица и са ги застреляли.

"Цялата Държава Израел е в траур тази вечер. Сърцето ми е със скърбящите семейства в техния труден момент на скръб", написа Нетаняху в социалните мрежи и изказа своите съболезнования на семействата.

Той ги нарече "нашите трима скъпи синове", които преди това бяха отвлечени от ислямистката групировка "Хамас" в ивицата Газа. "Дори в тази трудна вечер ние ще се погрижим за раните си, ще си извлечем поуките и ще продължим да полагаме максимални усилия, за да върнем всички наши заложници у дома безопасно", каза Нетаняху, цитиран от БТА.

Заради нелепата смърт стотици хора излязоха по улиците в Тел Авив, за да протестират, предаде ДПА.

На кадри, излъчени от израелски телевизии, се вижда множество хора в центъра на крайбрежния град, което блокира главна улица. Демонстрантите настояха правителството да предприеме действия, за да осигури незабавното освобождаване на заложниците от ивицата Газа.

Носещи транспаранти и плакати с имената и снимките на много други заложници, демонстрантите тръгнаха към щаба на израелската армия. Както съобщи новинарският сайт ynet, те изляха червена боя върху улицата. "Времето им изтича! Приберете ги веднага", викаха хората.

Протестиращите упрекнаха правителството на премиера Бенямин Нетаняху, че не прави достатъчно, за да освободи пленниците, отвлечени от "Хамас". Нова сделка за заложници като тази, постигната в края на ноември, би предотвратила инциденти като този, който се случи в Газа в петък, казаха протестиращите.