Десетки офицери от резерва на израелската армия подписаха петиция във Фейсбук с призив към властите на страната да подпомогнат кюрдите в Сирия след нахлуването на турски войски, пише "Джерусалем пост", цитиран от БТА.

"Като израелци и като евреи не можем да останем настрана, щом пред очите ни цял народ е изоставен от своите съюзници и останал без защита - се заявява в петицията с инициатор майор Яир Финк. - Добре помним и кръвта, пролята от нашия народ, и какво се случва, когато страните по света изоставят някой народ на произвола на съдбата."

Петицията е адресирана до премиера и министър на отбраната Бенямин Нетаняху, също и до началника на израелския Генерален щаб генерал-полковник Авив Кохави, уточнява вестникът, цитиран от Би Би Си.

Авторите на документа настояват Израел да предостави на сирийските кюрди храни, дрехи, медикаменти, разузнавателни данни и някаква военна помощ.

Малко след като бе публикувана петицията, Бенямин Нетаняху заяви, че смята да подпомогне кюрдите по някакъв начин, се казва в информацията.