Израелската армия обяви, че си дава 24 часа, за да евакуира всичките жители на израелските населени места в близост покрай ивицата Газа, предаде Франс прес

"Там сега се водят героични сражения за освобождаване на заложници", заяви говорител на израелската армия.

"Нашата мисия за идните 24 часа е да евакуираме всички жители от района в близост покрай ивицата Газа", каза армейският говорител Даниел Хагари на пресконференция.

"Десетки хиляди военни са разположени в тази зона и ние ще достигнем всички сектори, един по един, убивайки всеки един терорист, намиращ се в Израел", допълни Хагари.

Той заяви, че досега стотици терористи са били убити, а десетки заловени в боевете на израелските военни с бойците на Хамас в Газа и в Южен Израел, допълва Асошиейтед прес.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди днес сънародниците си, че израелците са въвлечени в една дълга и продължителна война, в която до този момент загинаха стотици хора от двете враждуващи страни, а хиляди са ранени.

Френско-израелски гражданин на 26 години може би е сред пленниците на палестинското движение Хамас, предаде Франс прес, като се позова на френския депутат Мейер Хабиб, избран в избирателния окръг на французите в чужбина, който включва и Израел.

"Французин на 26 години, идентифициран като Авидан Т., роден в Бордо, несъмнено е бил отвлечен в Южен Израел от Хамас, докато е участвал в музикален фестивал", поясни парламентаристът. Той добави, че фестивалът е бил рейв парти в пустинята, което е било атакувано от бойците на Хамас.

"Той може би е държан в плен от терористите. Семейството му, баща му, с когото разговарях надълго, нямат новини от него от вчера сутринта", разказа френският депутат.

Изчезналият френско-израелски гражданин е живеел в Израел и вчера сутринта е успял да изпрати на семейството си съобщение, в което моли за помощ, а след това не е имало връзка с него.

Двама тайландци и един камбоджанец са били убити в сблъсъците в Израел между израелските сили и бойци на Хамас, предаде Франс прес, като се позова на съобщения от Тайланд и Камбоджа.

Премиерите на двете страни Срета Тависин и Хун Манет съобщиха новината за смъртта на техните сънародници. Тависин написа в Екс, че е получил информации от тайландското посолство в Тел Авив за двама убити по време на насилието тайландци. Той не предостави повече детайли относно обстоятелствата на смъртта им и посочи, че тайланското министерство на външните работи организира евакуацията на тайландци от Израел.

Загиналият камбоджанец е студент в Израел. Камбоджа има около 450 студенти в Израел.

Вчера премиерът Бенямин Нетаняху обеща "могъщо отмъщение" на палестинските екстремисти от "Хамас" за това, което той нарече "черен ден" за Израел.

Въоръжената палестинска групировка започна вчера вълна от ракетни атаки и изпрати бойци в Израел, което е най-голямата ескалация от десетилетия.

Над 300 души са убитите в Израел, ранените -1990, а "няколко пъти по-голям" от десетки е броят на взетите за заложници. Страната вече отговори с вълна от въздушни удари срещу Газа. Операция "Железен меч", включваща основно въздушни удари, но и действия на израелските сухопътни сили, изравни със земята сгради в палестинската територия.

От палестинското здравно министерство съобщиха, че над 300 палестинци са загинали, сред които 20 деца. Шестима от убитите палестинци на Западния бряг, сред които 13-годишно момче, са загинали при отделни инциденти, включващи хвърляне на камъни, а седмият е убит, тъй като се е опитал да намушка израелец с хладно оръжие, се казва в изявление на палестинското здравно министерство.

И двете страни съобщават за хиляди ранени в ивицата Газа.