Израелската армия призна, че наводнява тунелите, използвани от палестинското ислямистко движение "Хамас" в ивицата Газа, за да ги "неутрализира", но подчерта, че не застрашава достъпа на цивилното население до питейна вода, предаде Франс прес.

"Разработени са различни инструменти за изливане на големи обеми вода в тунелите", се казва в изявление на армията. Този метод "е разработен по професионален начин, включително анализ на характеристиките на почвата и тръбите" в съответните райони, за да се гарантира, че няма да има увреждане на подпочвените води, добави армията.

Методът се използва само на места, където е "подходящ".

Наричана от израелските военни "метрото на Газа", мрежата от прокопани от "Хамас" тунели под ивицата Газа беше използвана първоначално за заобикаляне на израелската блокада, наложена след като "Хамас" пое властта над палестинския анклав през 2007 г. Стотици тунели са прокопани под границата с египетския полуостров Синай, за да преминават през тях хора, стоки, оръжия и боеприпаси. Тунелите свързват Газа с външния свят.

След войната между Израел и "Хамас" през 2014 г. ислямисткото движение е разширило мрежата, от която неговите бойци могат да излизат, за да изстрелват ракетите си към израелска земя. В проучване, публикувано на 17 октомври, Институтът за съвременна война към американската военна академия "Уест Пойнт" съобщава за 1300 галерии под земята, простиращи се на общо 500 км.

В началото на декември израелската армия заяви, че е открила над 800 входа към тунели, 500 от които са били унищожени.

Освен потенциално смъртоносния капан, който тунелите представляват за израелските войници, няколко израелски заложници, освободени по време на примирието през ноември, посочиха, че са били държани под земята. Израелските медии цитират местни източници, според които армията обмисля да залее тунелите с морска вода, изпомпвана от Средиземно море, което граничи с малката крайбрежна територия.

Ръководителят на армията Херци Халеви заяви само, че това е "добра идея", припомня АФП.

В края на 2023 г. обаче някои учени и хуманитарни лидери заявиха, че се опасяват от замърсяване на водните масиви със солена вода, което би имало катастрофални последици за и без това несигурния достъп на жителите на Газа до питейна вода. Ивицата е широка между 6 и 12 км и осоляването на подпочвените води вече е проблем, който се изостря от повишаването на морското равнище.