Израелската армия днес обяви, че е завзела правителствените сгради на палестинското ислямистко движение "Хамас" в град Газа, включително парламента и правителствени и полицейски обекти, предаде Франс прес.

След организираната от "Хамас" касапница на 7 октомври, при която в Израел загинаха 1200 души, повечето цивилни според израелските власти, израелската армия непрестанно бомбардира ивицата Газа и сега танковете ѝ затягат контрола над град Газа, особено около болниците, използвани според Израел като логистични и военни бази от "Хамас".

Израелската армия твърди, че е поела контрола над "парламента на "Хамас", централите на правителството, полицейското управление на "Хамас" и инженерния факултет, който е бил използван за производство и разработване на оръжия".

Снимки в социалните мрежи показват израелски войници, които развяват синьо-бялото знаме на Израел на трибуната на ръководителя на парламента, както и войници, позиращи пред стена, на която има лого с надпис "Щаб на военната полиция".

Палестинският парламент, който трябва да заседава в Рамала на окупирания Западен бряг, където е базирана Палестинската автономия, не работи от години и беше официално разпуснат през 2018 г., припомня АФП. След като през 2007 г. "Хамас" измести Палестинската автономия от Газа, двете палестински територии на практика са зависими от паралелни власти.

Междувременно палестинци, останали в капан в най-голямата болница в Газа, изкопават общ гроб, в който да погребат пациенти, загинали след израелски удари, предаде Ройтерс.

Израелските сили обсадиха болницата "Аш Шифа" в град Газа, за която твърдят, че се намира над подземни тунели на "Хамас". Радикалната групировка, която управлява Газа, отрича там да има нейни бойци и каза, че 650 пациенти и между 5000 и 7000 други разселени мирни жители са в капан и са под постоянен обстрел. "Хамас" съобщи също, че 40 пациенти са загинали в последните няколко дни, включително и три бебета, чиито кувьози са били изключени след спирането на тока.

Говорителят на министерството на здравеопазването в Газа Ашраф ал Кидра се е свързал с болницата и каза, че около 100 тела са започнали да се разлагат и няма начин те да бъдат изкарани навън.

Около 200 000 палестинци са избягали от Северна Газа и са се насочили към южната част на ивицата, където условията в последните дни също се влошават, предаде Асошиейтед прес, като се позова на агенция на ООН.

По-рано Израел призова мирните жители да се евакуират от град Газа и околните области в северната част, но южната част на анклава не е много по-безопасна, отбелязва АП. Израел извършва въздушни удари срещу ивицата и поразява цели, за които твърди, че са на "Хамас", но много често загиват жени и деца.

Израелски военни превозни средства преминават през палестинския град Тулкарем, Западния бряг, по време на нападение във вторник Израелски военни превозни средства преминават през палестинския град Тулкарем, Западния бряг, по време на нападение във вторник

Снимка: AP Photo/Majdi Mohammed/БТА

Убежищата на ООН в Южна Газа са препълнени, като 160 души разполагат само с една тоалетна. Около 1,5 милиона палестинци са напуснали домовете си и хората се редят на опашки, на които чакат с часове за парче хляб и вода. Контейнерите за отпадъци преливат, канализацията наводнява улиците и няма вода, тъй като няма и гориво, което да захранва системите за водоснабдяване. След началото на войната Израел забрани вноса на гориво, като заяви, че "Хамас" ще го използва за военни цели.

За лошите условия допринася и дъждовното и студено време, като в палатков лагер пред болница в централния град Деир ал Балах хората се блъскаха в калта, докато опъваха найлонови брезенти върху нестабилни палатки.

Снимка: AP Photo/Majdi Mohammed/БТА

Агенцията на ООН за палестински бежанци, която едва успява да помогне на над 600 000 бежанци, подслонени в училища и други съоръжения в Южна Газа, каза, че вероятно горивото ще свърши утре. Така организацията ще е принудена да спре повечето си операции за подпомагане и няма да може да продължи ограничените доставки на храна и лекарства през граничния пункт "Рафах" между Газа и Египет, който е единствената връзка на анклава с външния свят.

Според здравното министерство в Газа животът на 36 бебета е изложен на риск, тъй като няма електричество за кувьозите им. Израелската армия заяви, че е започнала работа по изпращането на кувьози в Газа, но говорител на Световната здравна организация каза, че те биха били безполезни без електричество. Червеният кръст съобщи вчера, че е опитал да евакуира около 6000 души от друг град в анклава, но операцията е прекратена заради обстрелване и сражения.

Израел обвинява "Хамас", че използва болници, за да укрива бойците си и каза, че главният команден център на групировката се намира във и под болницата "Аш Шифа".

Вчера израелската армия публикуваха в социалната мрежа Х снимки от въздуха на един от множеството тунели, изградени от бойците на ХАМАС в Ивицата Газа. Отбелязва се, че шахтата на тунела достига дълбочина 20 метра и се намира в непосредствена близост до дома на един от високопоставените лидери на бойците. Тунелът води до специализираната детска болница "Рантиси", в която членове на групировката са разположили склад с оръжие и боеприпаси, се казва в публикацията.

 

По данни от петък повече от 11 000 палестинци са били убити след началото на войната, съобщи здравното министерство в Газа и допълни, че около 2700 души са в неизвестност.

Около 250 000 израелци също са били евакуирани от населените места близо до Газа, където палестински бойци продължават да изстрелват ракети. Има евакуирани и по северната граница на страната, където Израел и ливанската групировка "Хизбула" многократно си размениха огън.