Израелската армия обяви, че е открила в ивицата Газа и е върнала в Израел тялото на френско-израелския гражданин Еля Толедано, който беше взет за заложник от "Хамас" по време на кървавото нападение на 7 октомври, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Еля Толедано беше отвлечен сутринта на 7 октомври на музикален фестивaл, където участваше заедно с френско-израелската си приятелка Мия Шем, която беше освободена по силата на споразумение за примирие в края на ноември. "По време на операцията в Газа тялото на заложника Еля Толедано (28-годишен) беше намерено от специалните сили на армията и репатрирано в Израел", се казва в изявление на израелската армия, в което се допълва, че съдебните лекари са идентифицирали тялото, съобщава БТА.

През последните седмици семействата на заложниците заявиха, че не знаят каква е съдбата на Еля Толедано и дали той все още е жив.

"Израелската армия поднася искрени съболезнования на семейството", се допълва в прессъобщението, като уверява, че роднините на младия мъж са били информирани за откриването на тялото му преди това публично изявление.

Израел обяви война на управляващото в Газа движение "Хамас", който управлява ивицата Газа от 2007 г., в отговор на кървавото нападение, извършено на израелска територия на 7 октомври от палестинското ислямистко движение. При атаката бяха убити около 1200 души, повечето от които цивилни. В деня на нападението бяха отвлечени и отведени в Газа и около 240 души, от които според армията около 135 все още са в ръцете на Хамас и свързаните с него групировки след освобождаването на 105 заложници по време на седемдневното примирие, което приключи на 1 декември. Някои от заложниците вече са обявени за мъртви от властите.