Израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ) заявиха, че са разкрили най-голямата система от тунели на "Хамас" в ивицата Газа, предаде ДПА.

Тунелите са разположени на 400 метра от граничния пункт "Ерец" между Израел и палестинския анклав и на дълбочина от около 50 метра. В съобщението на ЦАХАЛ се посочва, че общата им дължина възлиза на близо четири километра, а широчината им е около три метра. Системата има няколко разклонения, като маршрутът им отвежда до бежанския лагер "Джабалия", който Тел Авив смята за крепост на "Хамас". По думите на ЦАХАЛ в тунелите е открито оръжие.

ДПА отбелязва, че информацията не е потвърдена от независим източник.

Говорителят на армията Даниел Хагари посочи, че в изграждането на "подземния терористичен град" близо до граничния пункт "Ерец" в северната част на ивицата Газа са вложени "милиони долари". ЦАХАЛ нямат доказателства, че някой от подземните тунели води към израелска територия, допълни Хагари.

Междувременно стана ясно, че Израел и "Хамас" са отворени за ново прекратяване на огъня и освобождаване на още заложници, взети от палестинското ислямистко движение. Между двете страни в конфликта обаче остават разногласия как точно да стане това, заявиха днес двама представители на египетските сили за сигурност, цитирани от Ройтерс.

Източниците обясниха, че Катар и Египет, които вече договориха едноседмично примирие и освобождаване на заложници миналия месец, настояват за по-бързо доставяне на хуманитарна помощ в ивицата Газа и за отваряне на контролния пункт "Керем Шалом" на границата между палестинската територия и Израел, преди да започнат каквито и да било преговори. И макар пунктът да е бил отворен, проверки забавят доставянето на помощта, която все още не е пристигнала в ивицата Газа.

Надеждите за прекратяване на огъня се увеличиха  онзи ден, когато стана ясно, че ръководителят на израелското разузнаване е разговарял предишния ден с катарския премиер, отбелязва Ройтерс.

От "Хамас" желаят да определят сами кои точно заложници да пуснат, а израелските въоръжени сили да се изтеглят зад определени линии.

Според цитираните египетски източници обаче Израел отказва да се изтегли и иска първо да види списъка с хората за освобождаване, преди да реши на колко дълго прекратяване на огъня да се съгласи.

По-рано днес "Хамас" обяви, че няма да освобождава повече заложници, ако няма примирие, а Израел засили военната си кампания в ивицата Газа, тъй като смята, че палестинското ислямистко движение не е склонно да пусне още от хората, които държи в крайбрежната територия от 7 октомври.