Убийството на заместник-ръководителя на "Хамас" Салех ал Арури е акт, насочен единствено към палестинската ислямистка групировка, а не към "Хизбула". Това заяви Марк Регев, високопоставен съветник на израелския премиер по въпросите на сигурността, предаде ДПА, на която се позова БТА.

"Който и да го е направил, трябва да е ясно, че това не е атака срещу ливанската държава. Това дори не е било нападение срещу терористичната организация "Хизбула", подчерта съветникът на Бенямин Нетаняху", каза Марк Регев в интервю за американската телевизия Ем Ес Ен Би СИ (MSNBC).

Палестинската ислямистка групировка "Хамас" заяви вчера, че Салех ал Арури е бил убит при експлозия в ливанската столица Бейрут, известен като бастион на ливанската шиитска групировка "Хизбула".

Както "Хамас", така и "Хизбула" обвиняват Израел за ликвидирането на Ал Арури.

В свое изявление "Хизбула" изтъкна, че разглежда убийството на високопоставени членове на "Хамас" в Бейрут като "опасно развитие в хода на войната между врага и оста на съпротивата". Подкрепяната от Иран шиитска групировка предупреди Израел, че ще отмъсти за убийството на Арури, което определи като "опасна атака срещу Ливан" и неговия народ.

марк Регев не отговори на въпроса кой е отговорен за нападението, ако зад него не стои Израел, и отново повтори, че не става въпрос за удар срещу ливанската държава или срещу "Хизбула". Той подчерта, че Израел не е поел отговорност за инцидента и отбеляза, че в миналото ръководство на неговата страна е посочвало като легитимни цели водещи терористи, участвали в убийствата на израелски граждани.

"Това обаче е общ принцип и няма никаква връзка с настоящата ситуация", допълни съветникът на Нетаняху.

Някои израелски медии смятат, че интервюто на Регев е опит да се предотврати острата реакция на "Хизбула". 

Иран на свой ред предупреди, че убийството на Салех ал Арури ще разпали още повече съпротивата срещу Израел.

Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари заяви пред репортери, че израелските сили са във висока степен на бойна готовност и са подготвени за всеки сценарий. Той каза в отговор на журналистически въпрос относно съобщенията за убийството на Арури, че Израелските сили за отбрана са фокусирани върху победата над "Хамас".