Израелската армия порази десетки военни мишени в ивицата Газа. Целите са били дронове, ракетни комплекси. Израелската армия е поразила 40 цели в ивицата Газа, отбелязва ТАСС.

Атаката е в отговор на масирания обстрел срещу Израел вчера с ракети и снаряди. По израелски данни палестински екстремисти са изстреляли около 100 ракети срещу еврейската държава, като поне 35 от тях са били прехванати от израелската система за противовъздушна отбрана.

Израелската армия съобщи, че при този обстрел са били ранени трима израелски войници. Няма информация за убити или ранени от палестинска страна при ответния огън.

Въоръжените крила на групировките "Хамас" и "Ислямски джихад" разпространиха необичайно общо комюнике, в което поеха отговорност за обстрела. Те заявиха, че причина за него са неотдавнашните израелски атаки срещу техни позиции в Газа.

Съветът за сигурност на ООН се събира днес по искане на САЩ, за да обсъди ракетния и минометен обстрел срещу Израел от ивицата Газа, предаде Франс прес, като се позова на дипломати.

САЩ разпространиха чернова за декларация на Съвета, осъждаща "най-остро безразборния ракетен обстрел от палестински екстремисти в ивицата Газа срещу Израел", цитира този акцент БТА.

Срещата е планирана за 15 часа местно време (19 ч. по Гринуич). Очаква се специалният пратеник на ООН за Близкия изток Николай Младенов да запознае членовете на Съвета за сигурност с обстановката.

"Минометният обстрел от страна на палестинските екстремисти е засегнал цивилни обекти в Израел, включително детска градина", заяви американската посланичка в ООН Ники Хейли.

"Съветът за сигурност трябва да е възмутен и да реагира на поредното насилие срещу невинни израелски граждани. Палестинските ръководители трябва да отговарят за това, което допускат в Газа", заяви Хейли.

Телевизия "Ал Арабия" съобщи, че снощи от Газа са били изстреляни ракети срещу Южен Израел, като някои достигнали градовете Ашкелон и Нетивот.

По-рано арабски телевизии съобщиха, че с посредничеството на Египет е било договорено спиране на огъня. Според "Ал Арабия", която се позовава на групировката "Ислямски джихад", примирието в Газа би трябвало да влезе в сила в полунощ. По данни на телевизия "Скай нюз - Арабия" обаче израелски представители отричат да е постигнато каквото и да било примирие.