Израелската армия обяви, че е открила оръжия и е арестувала около 80 членове на "Хамас" в района на болница в северната част на ивицата Газа - операция, при която е извършила "клане" според палестинското ислямистко движение, предаде Франс прес.

В сряда говорителят на Министерството на здравеопазването на "Хамас" заяви, че армията е обстрелвала стаите на пациентите в болницата "Камал Адуан" в град Газа, като осъди "обсадата", продължила няколко дни, и съобщи за ареста на членове на персонала.

Днес израелската армия заяви, че е "приключила операцията си" в района, който "е бил използван от "Хамас" като команден и контролен център".

"Войниците арестуваха около 80 терористи, унищожиха терористична инфраструктура и откриха голям брой оръжия", уточни армията, която добави, че медицинският персонал е бил "разпитан".

"Персоналът е признал, че оръжията са били скрити в инкубатори, предназначени да се използват за недоносени бебета", според армията, цитирана от БТА.

"Хамас" осъди "ужасяващото клане" в болницата и заяви, че израелските сили са "разрушили с булдозер палатките на разселените хора", които са намерили убежище там, причинявайки смъртта на някои.

Израелските "престъпления" имат за цел "да сплашат нашия народ и да го прогонят от земята му", твърди ислямисткото движение, което пое властта в ивицата Газа през 2007 г.

Междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви снощи, че ще продължи да оказва "военен натиск" върху палестинското движение "Хамас" в ивицата Газа, въпреки шока, който предизвика в Израел смъртта на трима заложници, убити по погрешка от израелски войници, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Смъртта на тримата заложници "разби сърцето ми. Тя разби сърцето на цялата нация", заяви премиерът на пресконференция. Той обаче подчерта, че "военният натиск е необходим както за връщането на заложниците, така и за осигуряване на победа над нашите врагове", добавя БТА.

Някои медии твърдят, че след фиаското с тримата убити заложници израелските власти се връщат на масата за преговори. Без да споменава открито за евентуални преговори, Нетаняху заяви снощи: "Директивите, които давам на преговорния екип, се основават на този натиск и без него нямаме нищо", отбелязва АФП.

Американският новинарски уебсайт Axios съобщи, че Давид Барнеа, ръководител на израелската служба за външно разузнаване "Мосад", и катарският премиер Мохамед бен Абделрахман Ал Тани са се срещнали в Европа през уикенда, за да обсъдят второ примирие за освобождаване на заложниците. Израелският вестник "Аарец" потвърждава, че срещата се е състояла, посочва АФП.

Началникът на израелският генерален щаб Херци Халеви пое отговорност за случайното убийство на трима израелски заложници, отбелязва ДПА.

"Армията и аз, като неин командир, носим отговорност за случилото се и ще направим всичко възможно, за да не допускаме подобни случаи да се повтарят в бъдещите бойни действия", заяви той във видеоклип, публикуван снощи в "Екс".

Той подчерта, че правилата за водене на бойни действия са били нарушени, когато са били убити заложниците. "Тримата заложници направиха всичко, за да ги разпознаем като такива - бяха си свалили ризите, за да видим, че не носят колани с експлозиви, и държаха бяло знаме", призна Халеви.

Но той напомни, че войниците са се намирали в зона на активни бойни действия, където терористите действат в цивилни дрехи и всяко решение може доведе до живот или смърт за част от секундата.

Тримата заложници са излезли от сграда, намираща се на няколко десетки метра от израелските сили, съобщи по-рано говорител на Израелските сили за отбрана. Един от войниците се е почувствал застрашен и е открил огън.

По израелски оценки 112 души, отвлечени от Израел, все още се намират в ивицата Газа. "Хамас" все още не е предал и телата на 20 души, отвлечени на 7 октомври, според канцлеарията на Нетаняху.