"Наредих на военните да увеличат разузнавателната подготовка и да подготвят нужното така, че да можем обмислим провеждането на операция", казва министърът.

Отпуските за офицерите и войниците в някои части на израелската армия са били отменени заради притеснения след продължаващите сражения в Сирия, съобщи вчера The Jerusalem Post.

Основното притеснение на Израел е какво ще се случи със сирийските химически оръжия и други военни инсталации. С оглед на отслабването на правителството на Асад те може да попаднат в ръцете на "Хизбулла" или други ислямистки елементи в страната. Израел също така е притеснен, че Асад може да използва химическите оръжия срещу еврейската държава в опит да отклони вниманието от себе си.

В петък Израел погреба петимата си граждани, които на 18 юли бяха убити при бомбен атентат в българския черноморски град Бургас. Българският премиер изрази надежда извършителят да бъде идентифициран до три или четири дни, пише британският вестник „Индипендънт”. Българските следователи обявиха, че са взели ДНК проби от пръстите на атентатора самоубиец. Според тях извършителят не е български гражданин, като работата по идентифицирането му се извършва съвместно с чуждестранни разузнавателни служби.

Шведските служби за сигурност отрекоха твърденията на български медии, че организаторът на атентата е роденият в Стокхолм Мехди Газали, който е бил освободен от затвора в Гуантанамо през 2004 година.

Българският министър на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че атентаторът може да има съучастник, но се въздържа да обвини „Хизбулла” за атаката. В същото време Израел отхвърли опроверженията на Иран за участие в терористична дейност, като заяви, че от май 2011 година 20 атаки или опита за атаки са били извършени с участието на Техеран.