Израелската армия обяви, че е приключила с обкръжаването на град Газа в ивицата Газа, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА. Това се случва една седмица след началото на сухопътните операции на израелските сили в палестинската територия.

"Нашите военни приключиха с обкръжаването на град Газа, център на терористичната организация "Хамас", обяви говорителят на израелските сили Даниел Хагари.

Военният говорител също така добави, че "понятието прекратяване на огъня не стои на масата".

"Понятието "прекратяване на огъня не се обсъжда. Силите за отбрана на Израел водят война, за да унищожат "Хамас", подчерта говорителят в отговор на журналистически въпрос в тази насока.

Говорителят на израелската армия освен това заяви, че тя е "елиминирала" днес 130 терористи в ивицата Газа, предаде ДПА.

Военното крило на "Хамас" пък заяви, че Газа ще бъде проклятие за Израел, предаде Франс прес. "Газа ще бъде проклятие за Израел. Израелците трябва да очакват още връщане на техни военни в черни чували", каза говорителят на "Бригадите Изедин ал Касам".

В същото време вицепрезидентката на САЩ Камала Харис заяви, че Вашингтон няма да се стреми да налага никакви условия върху подкрепата, която оказва на Израел, за да се защити след атаките на екстремистката групировка "Хамас", предаде Ройтерс.

"Няма да поставяме никакви условия за подкрепата, която даваме на Израел, за да се защитава", каза Харис на пресконференция във Великобритания след приключването на срещата на високо равнище за изкуствения интелект.

"Ще продължим да отстояваме правото на Израел да се защитава и нека бъде ясно, никога няма да забравим какво се случи на 7 октомври, когато бяха стотици, хиляди, 1400 невинни хора бяха убити, заклани. Това бяха младежи, които просто бяха отишли на концерт", каза още Харис.

Двама американски анонимни служители пък са съобщили пред агенция "Ройтерс", че САЩ използват дронове за наблюдение над ивицата Газа в търсене на заложниците, похитени от "Хамас". Полетите с дрон са извършвани повече от седмица.

По американски данни 10 американци остават в неизвестност и може да са сред повече от общо 200 души, взети като заложници и отведени в Газа. Смята се, че пленниците са държани в обширната мрежа от тунели на Хамас.

По същия въпрос делегация от Световния еврейски конгрес (СЕК) беше на двудневно посещение в Катар. Представителният съвет на еврейските институции на Франция формулира целта като обсъждане с "високопоставени служители" на проблема за израелските заложници.

"Идеята беше да покажем, че еврейските общности по света наблягат особено на всеки принос, който могат да бъде направен по въпроса за заложниците", което е "абсолютен дипломатически приоритет", каза пред АФП Йонатан Арфи - председател на Съвета на еврейските институции, който също беше част от делегацията присъстващ в Катар, без да дава повече подробности за официалните лица, с които се е срещнал.

След срещите си в Катар делегацията на СЕК, водена от нейния председател Роналд Лаудер и с участието на еврейски представители от Швейцария, Франция и Обединеното кралство, каза че остава "с надеждата, че възможно най-бързо може да се намери споразумение за заложниците". Това добави Арфи като посочи, че си дава сметка "че никой няма никаква представа какво предстои да се случи."

Според СЕК, който публикува прессъобщение за посещението, Лаудер е поискал по време на разговорите "намесата на арабските лидери, за да се постигне безусловно освобождаване" на заложниците.

"Лидерите признаха сериозността на ситуацията и увериха делегацията в непоклатимия си ангажимент за незабавното освобождаване на всички заложници", се казва още в прессъобщението.