Палестинците ще "управляват" ивицата Газа след войната, когато палестинското ислямистко движение "Хамас" "няма повече да заплашва" Израел, заяви израелският министър на отбраната Йоав Галант, цитиран от Франс прес и БТА.

"Палестинците живеят" в ивицата Газа, "следователно палестинците (ще) я управляват (в бъдеще)". Бъдещото правителство на Газа трябва да произлиза от ивицата Газа и да се основава на сили, които не заплашват държавата Израел", заяви Йоав Галант.

Войната беше предизвикана от безпрецедентна атака на "Хамас" срещу израелска територия, извършена на 7 октомври от ивицата Газа. Тя доведе до смъртта на около 1140 души от израелска страна, по-голямата част от които цивилни, според преброяване на АФП, основано на официални израелски данни. Оттогава досега в резултат на израелските бомбардировки и военни операции в ивицата Газа загинаха 24 100 палестинци, по-голямата част от които жени, деца и тийнейджъри, според последните данни на контролираното от "Хамас" министерство на здравеопазването.

Интензивната военна операция в южната част на Газа е към своя край, но ако оказването на натиск спре, "Хамас" няма да се съгласи да освободи повече заложници, добави Галант.

Краят на войната трябва да бъде придружен от дипломация и след това управлението на Газа трябва да бъде оставено на палестинците, подчерта той.

Гутериш: Колективното наказание не е оправдано

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш същевременно призова за "незабавно хуманитарно прекратяване на огъня" в ивицата Газа след повече от 100 дни война между Израел и "Хамас".

"Продължаваме да призоваваме за бърз, безопасен, безпрепятствен, разширен и устойчив хуманитарен достъп до и през ивицата Газа", заяви Гутериш пред медиите, цитиран от Франс прес. "Нищо не може да оправдае колективното наказание, наложено на палестинския народ", добави генералният секретар.

На 2,4 млн. жители на малката, пренаселена и обсадена територия, от които 1,9 млн. са принудени да напуснат домовете си по данни на ООН, липсва всичко. Студът, който засегна региона, прави ежедневното им оцеляване още по-трудно.

"Призракът на глада е надвиснал над населението на Газа", предупреди генералният секретар на ООН. Според него е необходимо незабавно хуманитарно прекратяване на огъня, "за да се гарантира предоставянето на достатъчна помощ на тези, които се нуждаят от нея", а също и "за да се улесни освобождаването на заложниците".

Съдбата на заложниците

Около 250 души бяха взети за заложници на 7 октомври, а 132 от тях все още се намират в Газа, като според израелските власти най-малко 25 от тях се смятат за убити. Около стотина души бяха освободени по време на примирието в края на ноември.

"Хамас" публикува днес нов видеоклип, който изглежда показва телата на загиналите израелски заложници Йоси Шараби и Итай Свирски. Видеото показва и трета заложничка - Ноа Аргамани, която казва, че двамата заложници са били убити от "удари на нашия собствен ЦАХАЛ", визирайки израелските военни, предаде Ройтерс.

Гутериш също така изрази загриженост за разпространението на конфликта в съседен Ливан и извън него, като призова за прекратяване на огъня, "за да се потушат пламъците на ескалиращия конфликт". "Колкото по-дълго продължава конфликтът в Газа, толкова по-голям е рискът от ескалация и грешни преценки", предупреди генералният секретар.