Израелските власти заявиха тази нощ, че са освободили 33 палестински затворници в замяна на освободените вчера от "Хамас" 11 израелски заложници, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Пускането на свобода на заложници и затворници се извършва по силата на споразумението за временно примирие между Израел и палестинското ислямистко движение.

Тридесет и тримата освободени палестинци са жени и младежи. Съобщава се, че най-младият сред тях е на 14 години. Израелската армия съобщи, че освободените вчера заложници вече са в Израел.

Сред заложниците, освободени вчера от "Хамас", има двама тийнейджъри с германско гражданство, съобщи в "Екс" германската външна министърка Аналена Бербок, цитирана от ДПА. Броят на освободените заложници с германско гражданство достигна 10 души.

"След 52 дни на страдание и отчаяние майка им отново може да ги прегърне. Мислите ми са с тези, за които продължаваме да се тревожим. Правим всичко възможно, за да гарантираме, че вие също ще можете отново да прегърнете хората, които обичате", заяви Бербок.

Говорителка на семействата на израелските заложници каза, че освободените заложници с германско гражданство са двама братя на възраст съответно 13 и 16 години.

"Хамас" предаде вчера вечерта на Червения кръст 11 заложници, по силата на споразумението за временно примирие с Израел. Израелски медии съобщиха, че освободените заложници са деветима младежи и две жени. В замяна Израел освободи 33 палестински затворници.

При безпрецедентната си атака срещу Израел на 7 октомври бойци на "Хамас" взеха за заложници около 240 души, които бяха отведени в ивицата Газа, която е под контрола на ислямисткото движение. За заложници тогава бяха взети около 20 души с германско гражданство.

Американският президент Джо Байдън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветстваха удължаването на срока на примирието между Израел и "Хамас". Вчера двете страни се споразумяха да удължат срока на 4-дневното примирие, започнало в петък, с още два дни.

Байдън заяви, че спирането на огъня е дало възможност за доставяне на по-голямо количество хуманитарна помощ на цивилните в палестинския анклав, предаде Ройтерс.

"Възползваме се максимално от паузата в сраженията, за да доставяме по-големи количества хуманитарна помощ в Газа, и ще продължим да работим за бъдеще на мир и достойнство за палестинския народ", каза още американския президент.

Фон дер Лайен приветства споразумението и призовава "терористите от "Хамас" да освободят всички хора, които взеха за заложници".

Удължаването на срока на примирието ще даде възможност на повече цивилни в ивицата Газа да получат "жизненоважна помощ", изтъкна Фон дер Лайен. Тя подчерта, че досега Европейската комисия е доставила 900 тона помощи за ивицата Газа през Египет.

"През изминалите четири дни сърцата ни се зарадваха, като видяхме, че израелски заложници са освободени, редом със заложници от други националности", каза още Урсула фон дер Лайен.

"Постигнатото днес споразумение открехва по-широко прозореца на надеждата, като повече цивилни в Газа ще имат достъп до жизненоважна помощ", заяви председателката на Европейската комисия.