Израел е извършил тази нощ въздушни нападения в район в южната част на Сирия и в Ливан, като двама души са били убити в Сирия, предаде Ройтерс, позовавайки се на сирийски и ливански държавни медии.

Агенцията допълва, че е ранен един сирийски военнослужещ. Атаката в Сирия е определена от сирийските медии като "въздушна агресия", при която са взети под прицел редица обекти, отбелязва Ройтерс.

Най-малко петима души са ранени при израелски удар, разрушил жилищна сграда в квартал "Ал Машаа" в град Набатиех в Южен Ливан, информира Ливанската новинарска агенция. Тя отбелязва, че израелската атака е нанесла щети на десетки жилища и автомобили.

Според китайската агенция Синхуа израелски боен самолет и изстрелял по двуетажна сграда в "Ал Машаа" две ракети въздух-земя. Източник от екип на болница казва за агенцията, че състоянието на петима души е от критично до стабилно, а най-малко деветима са откарани в болница със задушаване от дим.

По информация на Синхуа най-малко десет жилища са разрушени, а повредени са още тридесет и пет

Израелският военен министър Йоав Галант заедно с американския си колега Лойд Остин във Вашингтон

Снимка: БТА/АР

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант предупреди по време на посещението си в американската столица Вашингтон, че израелската армия е способна "да върне Ливан обратно в каменната ера" в евентуална война с ливанската шиитска групировка "Хизбула", предаде Ройтерс.

Той обаче изрично подчерта, че неговото правителство предпочита решение по пътя на дипломацията по оста на напрежение на израелско-ливанската граница, допълни агенцията.

Освен това Галант заяви пред репортери, че е обсъдил с високопоставени американски представители "следвоенно" проектопредложение за начина на управление на ивицата Газа след края на конфликта на Израел с контролиращата анклава радикална палестинска групировка "Хамас".

Според обсъдения вариант управлението на крайбрежната територия би включило местни палестинци, регионални партньори и САЩ, но това би бил "дълъг и сложен процес", поясни израелският военен министър, цитиран от Ройтерс.