Израелските военни днес потвърдиха, че изтеглят хиляди свои военнослужещи от ивицата Газа - стъпка, която може да разчисти пътя за нова дългосрочна фаза на сражения с по-слаба интензивност срещу палестинското ислямистко движение "Хамас", предаде Асошиейтед прес.

Потвърждението за планираното съкращаване на войските идва в същия ден, в който Върховният съд на Израел отмени ключова разпоредба от оспорвания план за съдебна реформа на правителството на премиера Бенямин Нетаняху.

Макар че планът за съдебна реформа не е пряко свързан с военните действия, той бе източник на дълбоки разногласия в Израел и излагаше на риск готовността на армията преди атаката на "Хамас" на 7 октомври, станала причина за продължаващата война.

Политиците предупредиха да не се разпалват отново тези разногласия и да не се накърнява националното единство, което е преобладаващо през цялата война между Израел и движението "Хамас".

В съобщението си израелската армия посочва, че пет бригади, или няколко хиляди войници, ще бъдат изведени от ивицата Газа през следващите седмици. Някои от тях ще се върнат в базите си за по-нататъшно обучение или почивка, докато много от по-възрастните резервисти ще се приберат у дома.

Войната се отразява негативно на израелската икономика, тъй като пречи на резервистите да ходят на работа, да управляват бизнеса си или да се върнат към университетското си обучение.

Този ход е в съответствие с плановете, които израелските лидери очертаха като военна кампания с по-слаба интензивност, която се очаква да продължи през по-голямата част от годината и се фокусира върху останалите крепости на "Хамас" и огнищата на съпротива в ивицата Газа.

Израел обяви, че е близо до оперативен контрол над по-голямата част от северната част на Газа, което намалява необходимостта от присъствието на негови сили там. Въпреки това ожесточените сражения продължават и в други райони на палестинската територия, особено в южната част, където много от силите на "Хамас" остават непокътнати и където са избягали повечето от 2,3 милиона жители на ивицата Газа.

Израелски войници върху танк на границата с ивицата Газа

Снимка: БТА/AP, Leo Correa

В същото време израелските въоръжени сили съобщиха, че са нанесли удари по цели в Ливан, включително по терористична инфраструктура, военни обекти, в които са действали терористите от "Хизбула", и пунктове за изстрелване", предадоха Ройтерс и ДПА.

Ударите са били нанесени, след като петима израелски войници са били ранени в резултат на обстрел от ливанска страна.

Подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" съобщи в "Телеграм", че трима нейни бойци са били убити в Южен Ливан. В изявлението не се посочват подробности за начина, по който тримата са загинали, но се уточнява, че те "са загинали мъченически по пътя към (освобождаването на) Йерусалим".

Източници от службите за сигурност съобщиха, че те са били убити при израелско нападение срещу две къщи в ливанското село Кафр Кила близо до границата, която е контролирана от "Хизбула", отбелязва ДПА.

"Хизбула" е съюзник на палестинската ислямистка групировка "Хамас" и от началото на войната между Израел и "Хамас" в Газа в началото на октомври нейни бойци разменят почти ежедневно изстрели с израелски военни по границата между двете страни. Според източници от "Хизбула" и от службите за сигурност в резултат на израелски въздушни удари и обстрел са били убити повече от 100 бойци на движението, както и над двадесет цивилни.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант вчера заяви, че жителите на някои от израелските селища на север от ивицата Газа, които бяха евакуирани след нападението на "Хамас" на 7 октомври, ще могат да се върнат в домовете си скоро, с напредването на военните операции. Той уточни на брифинг, че става дума за общности в райони в радиус от четири до седем километра северно от анклава, отбелязва Ройтерс.