Докладът на МААЕ потвърждава дългогодишните твърдения на Израел, че Иран разработва ядрени бомби, съобщи кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Това е първата официална позиция на страната след излизането на доклада.

"Значението му е, че международната общност трябва да спре опитите на Иран да се сдобие с ядрени оръжия, които застрашават мира в света и в Близкия Изток", се казва още в изявлението на Нетаняху.
Израел смята Иран за най-опасния си враг, отбелзялват политически анализатори.

По-рано днес Франция, Германия и Великобритания също заявиха, че са силно обезпокоени от становищата в доклада и предупредиха Иран, че биха взели безпрецедентни мерки, ако Иран не отстъпи.

САЩ ще обмислят начини за евентуално засилване на натиска над Иран след последния доклад на МААЕ, заяви междувременно говорителят на Държавния департамент Марк Тонър. "Това са много сериозни твърдения, много тежки обвинения и Иран трябва най-после да води диалог по надежден и прозрачен начин с МААЕ, за да отговори на опасенията", добави той и уточин, че администрацията на Барак Обама ще се консултира със своите партньори най-различни възможности.
"Докладът показва това, което САЩ знаят и казват от години, а именно, че Иран е имал програма за ядрени оръжия. Сега Техеран трябва да докаже, че се е отказал от намерението си да разработва ядрени оръжия", посочи говорителят на Държавния департамент.

Русия обаче счита, че последният доклад на МААЕ за иранската ядрена програма не съдържа нищо фундаментално ново и само създава впечатление, че тази програма има и военен компонент. Това се казва в изявление на руското външно министерство, цитирано от световните агенции.

"Докладът е компилация от вече известни факти с политизирано тълкувание. Когато няма убедителни доказателства, авторите прибягват до предположения и подозрения, жонглират с информации с цел да създадат впечатление, че има военен компонент в иранската ядрена програма. Подобен подход трудно може да се нарече професионален и обективен. Това ни напомня за случая с оръжията за масово поразяване, които уж притежаваше режимът на Саддам Хюсеин", отбелязва руската дипломация, припомняйки мотива, използван от САЩ през 2003 г. за военната им намеса в Ирак.

"Русия се безпокои от факта, че докладът вече се използва за подкопаване на усилията на международната общност за политико-дипломатическо уреждане на въпроса с иранската ядрена програма", заявяват още от Москва.
Руският президент Дмитрий Медвдев вече заяви, че военна атака срещу Иран, каквато от Израел не планират, но и не изключват, би била голяма грешка.

От Техеран обаче отхвърлиха твърденията в доклада, заявиха, че няма да отстъпят нито на йота от пътя, който са поели, и дори заплашиха Израел с унищожение, ако ги атакува.