Палестинец умря от раните си, получени по време на протестните акции по границата между ивицата Газа и Израел, предаде ДПА, цитирайки говорител на  здравното министерство на Газа - контролирания от "Хамас" палестински анклав.

29-годишният Фарис ал Регеб е бил прострелян в петък от израелски войници в корема. С неговата смърт убитите при протестите, започнали в края на миналата седмица, стават 18.

Израел казва, че в опита си да овладее бунтовете, стреля по "главните подстрекатели", но употребата на сила от армията предизвика загриженост в ООН, а правозащитни групи призоваха за независимо разследване на смъртните случаи.

Израел обаче категорично не приема такова разследване. Според него 10 от убитите са активисти на въоръженото крило на "Хамас" (тази палестинска организация е смятана за терористична от мнозина на Запад) и на две други екстремистки групировки.

"Хамас" признава, че петима от убитите са членове на въоръженото му крило.

Много видеозаписи, които Израел отхвърля като "пропаганда на Хамас", показват как палестинци биват прострелвани, без да представляват непосредствена заплаха, отбелязва ДПА.

Започнатите от палестинците протести, наречени "Големия поход на завръщането", ще продължат 6 седмици и кулминацията им ще бъде на 15 май - деня след 70-годишнината от основаването на Израел, наричан от палестинците Накба (Денят на катастрофата).