Израелският кабинет одобри днес спорния държавен бюджет за 2024 г. с поправки, с които се добавят 55 милиарда шекела (близо 15 милиарда долара) заради продължаващата повече от три месеца война с "Хамас", съобщиха министерството на финансите и кабинетът на премиера, цитирани от Ройтерс и БТА.

С войната на Израел срещу палестинското ислямистко движение, която вчера премина 100 дни, поправките в бюджета ще включват повече пари за отбрана и компенсации за засегнатите от конфликта, както и повече средства за здравеопазване, полиция, социални помощи и образование.

Като цяло общите разходи през 2024 г. ще възлизат на 582 милиарда шекела (над 155 милиарда долара), което е с около 70 милиарда шекела (близо 19 милиарда долара) повече от първоначално предложения бюджет и след общи съкращения за 20 милиарда шекела (над 5 милиарда долара).

Министерството на финансите предвижда бюджетният дефицит да бъде 6,6 процента от брутния вътрешен продукт за тази година.

Миналата година Израел одобри двугодишен бюджет за 2023 г. и 2024 г., но войната в ивицата Газа разклати държавните финанси, което наложи промени в бюджета и допълнителни разходи, отбелязва Ройтерс.

Одобряването на бюджета вероятно ще предизвика загриженост в Централната банка на Израел, която настоява правителството да намали още повече разходите и да повиши данъците, за да предотврати нарастването на дефицита.

В бюджета са предвидени някои увеличения на данъците през тази година за цигарите и тютюневите изделия, както и върху банковите печалби.