Очаква се той да започне визитата си в сряда в Израел и да я приключи в събота в Йордания, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Представители на Белия дом се опитаха да снижат очакванията за някакъв вид пробив по време на разговорите му с израелските и палестинските лидери. Обама няма да представи нов мирен план, нито ще договори тристранна среща на високо ниво, отбелязаха те.

"Казахме ясно, че целта на тази визита не е да положи началото на нова инициатива", каза пред журналисти заместник-съветникът за националната сигурност по въпросите на стратегическите комуникации Бен Роудс пред репортери. Ползата от тази визита е провеждането на "обстоен стратегически разговор" с новото правителство на Израел, каза той.
Барак Обама също така цели да изрази подкрепата си за Палестинската автономия като "легитимната власт" на палестинския народ, каза още Родс.

В Израел виждат визитата като опит за подобряване на взаимоотношенията между Обама и министър-председателя Бенямин Нетаняху, които бяха обтегнати по време на първия президентски мандат на Обама, въпреки че самият той ги нарече "страхотни, делови отношения".

Обама ще има възможността да се запознае с новото израелско правителство, което се очаква да положи клетва само два дни преди неговото пристигане. Коалицията включва дясна партия, която отхвърля идеята за създаване на две държави като решение на конфликта с Палестина, и лява фракция, която настоява за подновяване на мирните преговори. Това че Обама отива, за да слуша, говори за различен подход от този, на който заложи, когато застана на президентския пост.

"Новият подход на Обама говори за отрезвяване спрямо способността на САЩ наистина да повлият върху случващото се между Израел и палестинците в настоящата политическа и регионална ситуация", пише кореспондентът на "Аарец".

В допълнение към бъркотията между Израел и Палестина, други два въпроса също са заложени като основен приоритет за срещата между Обама и Нетаняху - конфликта в Сирия и иранската ядрена програма. Израел и САЩ внимателно наблюдават сирийския арсенал от химически оръжия, страхувайки се, че те могат да попаднат в ръцете на ислямистки радикални групи, ако режимът на Башар Асад падне.
Най-наложителният въпрос обаче вероятно ще е Иран, на когото Израел гледа като на заплаха за съществуването си, докато Западът го подозира в разработване на ядрено оръжие.

Очаква се Обама да се опита да прецени какви точно са намеренията на Израел и да успокои израелското ръководство относно Иран.
"Посланието ми ще е същото като преди. Ако можем да разрешим този проблем по дипломатически път, това ще е по-дълготрайното решение, а ако не - аз продължавам да държа всички опции на масата", каза Обама в четвъртък в интервю, излъчено в Израел.

Очаква се американският лидер да започне посещението си с инспекция на противоракетната система "Железен купол", създадена от Израел и съфинансирана от САЩ. Той ще пътува до Ерусалим за прием в резиденция на президента Шимон Перес, преди да вечеря с Нетаняху в сряда. В четвъртък той ще се отправи към централния град Рамала на Западния бряг за разговори с Абас и министър-председателя Салам Фаяд. Обама също така ще посети Витлеем, преди да отпътува за Йордания, където ще се срещне с крал Абдула.