Докато израелски сили с танкове атакуваха основния град в Газа от две посоки и се насочиха към главния път, който го свързва с южната част на анклава, от ООН се чуха за пореден път предупреждения за опасността ивицата да остане без хуманитарна помощ и жизненоважни продукти.

По данни на израелските военни през последните няколко те дни са поразили повече от 600 цели на бойците и разширяват сухопътните си операции в ивицата Газа.

Само няколко десетки камиона с хуманитарна помощ достигнаха до обсадения анклав с население от 2,3 милиона души, откакто войната между Израел и "Хамас" избухна преди три седмици и общественият ред се разпадна, след като хората щурмуваха складовете на ООН в търсене на храна, посочва Ройтерс.

От строя са били извадени четири центъра за разпределение на помощи на ООН и един склад, съобщи Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA).

"Системата за помощи в Газа е на път да се провали"

Настоящата система за предоставяне на помощи за ивицата Газа през граничния пункт "Рафах" е "обречена на провал", предупреди ръководителят на Агенцията на ООН за палестинските бежанци Филип Лазарини, цитиран от Франс прес. Той осъди "колективното наказание", наложено според него от Израел.

"Нека го кажем ясно: шепата конвои, допускани през "Рафах", са нищо в сравнение с нуждите на повече от 2 милиона души, попаднали в капана на Газа", заяви Лазарини. Той призова за "незабавно хуманитарно прекратяване на огъня, което се е превърнало във въпрос на живот и смърт за милиони хора".

"Съществуващата система за допускане на помощи в Газа е обречена на провал, освен ако няма политическа воля да се гарантира, че потокът от помощи е значителен, съизмерим с безпрецедентните хуманитарни нужди", допълни той пред Съвета за сигурност.

Вчера през Рафах в ивицата Газа влязоха 33 камиона с вода, храна и медицински консумативи - най-големият обем помощ от 21 октомври, когато този пропускателен пункт с Египет беше отворен след обсадата, наложена на палестинския анклав в отговор на безпрецедентната атака на палестинското ислямистко движение "Хамас" на 7 октомври. Преди тази дата в ивицата Газа влизаха около 500 камиона всеки ден.

Снимка: БТА/AП

Лазарини определи като шокиращи както "ужасяващите" атаки на "Хамас", така и израелските удари по Газа. "Сегашната обсада на Газа е колективно наказание", добави Лазарини.

"Хората в Газа чувстват, че не са третирани като останалите мирни граждани. Повечето от тях се чувстват хванати в капана на война, с която нямат нищо общо", подчерта той. "Цялото население е дехуманизирано".

В Газа лекарите "оперират на земята" и извършват цезарово сечение или "ампутации на деца без упойка" поради липсата на лекарства, заяви в понеделник организацията Лекарите на света, която се опасява от евентуално "експоненциално" нарастване на детската смъртност в ивицата. Палестинският анклав "е изправен пред критична ситуация в краткосрочен план", заяви пред медиите Жан-Франсоа Корти, вицепрезидент на неправителствената организация.

Организацията, която има около двадесет служители на място, осъжда "неописуемите жестокости", извършени от Хамас на 7 октомври. Обаче "трябва да осъдим и факта, че днес хората гладуват и са бомбардирани без изгледи да напуснат една територия от 300 кв. км", заяви Корти. "От затвор на открито вървим към масов гроб на открито. Хиляди мирни граждани и стотици хуманитарни работници, които нямат нищо общо с терористите, умират под бомбите", твърди той, цитиран от БТА. 

Без електричество и с генератори, които "практически не работят" поради липса на гориво, операциите често се провеждат "на светлината на факли", добави той. Заради липсата на питейна вода "хората пият морска вода", което води до диарии и дехидратация, предупреди Корти, според който през следващите дни може да се очаква "експоненциално нарастване на смъртността" сред децата в Газа, както заради бомбардировките, така и заради основните заболявания, които вече няма да можем да бъдат лекувани.

"Само една инсталация за обезсоляване на вода работи с едва 5% капацитет, а всичките шест инсталации за преработка на отпадъците в Газа вече не работят поради липса на гориво или електроенергия", подчерта Катрин Ръсел, ръководителката на агенцията на ООН за децата (УНИЦЕФ) пред извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, цитирана от ДПА. Тя призова Съвета за сигурност незабавно да приеме резолюция, с която да напомни на страните за техните задължения съгласно международното право, включително прекратяване на огъня и безпрепятствен достъп на хуманитарна помощ.

"Газа е ад на земята"  

Палестинският представител в ООН Рияд Мансур определи страданията на населението в ивицата Газа като "ад на земята" в речта си на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, предаде ДПА.

Той цитира бившия генерален секретар на ООН Даг Хамаршелд, който през 1954 г. казва: "Организацията на обединените нации не е създадена, за да ни отведе в рая, а за да ни спаси от ада". "Газа сега е ад на Земята", заяви Мансур.

Снимка: БТА/АП

Дипломатът заяви, че до момента са убити над 8000 палестинци, включително над 3000 в южната част на Газа, където Израел е "прехвърлил принудително стотици хиляди хора".

"На практика всички наши хора в Газа са бездомни, разселени, преместват се от една семейна къща в друга", каза той. Те "спят в колите си, спят по улиците и все още ги убиват, където и да отидат, за да ги убедят, че никъде в Газа няма да са в безопасност."

"Спасяването на човечеството от ада днес за ООН означава да спаси палестинците в Газа", подчерта Мансур. "Спасете ги. Гледайте на тях като на човешки същества", добави той, като се обърна към Съвета за сигурност.

Палестинският Червен полумесец изрази тревогата си от ударите в околностите на болницата "Ал Кудс" в северната част на ивицата Газа, където цивилни са избягали, за да се защитят от израелските бомбардировки, съобщи Франс прес. "Сградата се тресе, а разселените цивилни граждани и работещите екипи са в страх и паника", според организацията.

Червеният полумесец вече съобщи за обстрел в района в неделя вечерта. Според директора на болницата израелската армия му е наредила да се евакуира. Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус определи призива като "дълбоко обезпокоителен" и заяви в "Екс", че е невъзможно да се евакуира болница, без да се застраши животът на пациентите.

Освен пациентите, в болничния комплекс живеят 14 000 души, които са намерили убежище там, за да избегнат израелските удари, според Червения полумесец.

Белият дом: Възможно е в Газа да влизат по 100 камиона с хуманитарна помощ на ден

Белият дом смята, че е възможно "през следващите няколко дни" в ивицата Газа да постъпват "по 100 камиона на ден" с хуманитарна помощ, заяви Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност към американското президентство, цитиран от Франс прес.

Снимка: БТА/AП

"Това е първата цел", подчерта Кърби, след като в неделя президентът Джо Байдън призова за "значително и незабавно" увеличаване на потока от помощи към обсадената палестинска територия, подложена на обстрел от Израел, който е във война с управляващото я ислямистко движение "Хамас".

САЩ са заявили ясно пред Израел, че са загрижени за прекъсването на комуникациите в ивицата Газа, заяви по-рано американската представителка в ООН Линда Томас-Грийнфийлд пред Съвета за сигурност на ООН, цитирана Ройтерс.

"Заявихме това ясно пред израелските лидери и разбираме, че комуникационните мрежи са започнали да се възстановяват", каза тя. "Това е от съществено значение. Прекъсването на телекомуникациите застрашава живота на цивилните граждани, персонала на ООН и хуманитарните работници и рискува да изостри хуманитарната криза в Газа", добави Томас-Грийнфийлд.

Според ООН за доставянето на помощи в обсадената ивица Газа е необходим повече от един граничен пункт, а контролираният от Израел "Керем шалом" е единственият, оборудван да поеме достатъчно камиони.  

В същото време "Хамас" поставя редица условия, за да позволи на хората да напуснат Газа, заяви вчера Държавният департамент на САЩ на фона на усилията на Вашингтон да осигури безопасен коридор за пожелали да напуснат територията американски граждани и да бъдат освободени държаните от групировката заложници, предаде Ройтерс.

Израелският представител в ООН закачи жълта звезда на гърдите си

Израелският представител в ООН Гилад Ердан закачи жълта звезда на гърдите си по време на заседанието на Съвета за сигурност и заяви, че ще я носи "с гордост", докато Съветът не осъди зверствата на "Хамас", предаде Франс прес.

Снимка: БТА/AП

"Някои от вас не са научили нищо през последните 80 години. Някои от вас са забравили защо е създадена тази организация (ООН, бел. АФП)", заяви Гилад Ердан, като осъди "мълчанието" на Съвета за сигурност по повод безпрецедентните нападения на палестинското ислямистко движение на 7 октомври.

Дълбоко разединеният Съвет за сигурност не е приел нито една резолюция относно войната между Израел и "Хамас". "Затова нека ви напомня. От този ден нататък, всеки път, когато ме погледнете, ще си спомняте какво означава да мълчиш пред лицето на злото", заяви израелският представител. "Подобно на моите баби и дядовци и на бабите и дядовците на милиони евреи, от този ден нататък аз и моят екип ще носим жълтизвезди", добави той, докато се изправяше, за да окачи на костюма си жълта звезда с думите "Никога повече". Тя напомня за звездите, които навремето нацистите са налагали да носят всички евреи, за да бъдат разпознавани.

"Ще носим тези звезди, докато не се събудите и не осъдите зверствата на "Хамас", подчерта Гилад Ердан.

В речта си той сравни офанзивата на Израел в ивицата Газа с десанта в Нормандия, извършен от съюзниците през Втората световна война, отбелязва ДПА.

Израелската армия нанесе и удари срещу ливанската организация "Хизбула"

Междувременно израелската армия нанася въздушни удари и в Ливан срещу шиитското движение "Хизбула". 

Снимка: БТА

"Неотдавна изтребители атакуваха инфраструктурата на терористичната организация "Хизбула" на територията на Ливан", заяви армията в "Екс". При ударите "са унищожени оръжия, позиции и обекти, използвани от организацията", добавиха израелските въоръжени сили, цитирани от Франс прес.

Нарастването на напрежението на израелско-ливанската граница породи опасения за разширяване на войната между Израел и "Хамас", която започна, след като палестинското ислямистко движение извърши кървава атака на 7 октомври, при която според израелските власти загинаха над 1400 души, предимно цивилни.

"Хамас" твърди, че повече от 8300 души, предимно цивилни, са били убити при израелските бомбардировки на ивицата Газа, започнали в отговор на нападението.