Тайландски лекари постигат успех при лечението на тежки случаи с новия коронавирус, като прилагат коктейл от лекарства за грип и СПИН, съобщи Ройтерс.

Първоначалните резултати показват значително подобрение на пациентите четиридесет и осем часа след прилагане на лечението.

Новият подход при терапията на пациенти с коронавирус е довел до подобряване на състоянието им, съобщават лекари от болница "Раджавити" в Банкок. Сред пациентите им е и седемдесетгодишна китайка от град Ухан, откъдето започна разпространението на вируса. Тя била диагностицирана преди десет дни.

Терапията, която тайландските лекари прилагат, е комбинация от два препарата срещу вируса ХИВ и едно лекарство против грип в големи дози.

"Това не е лечение, но състоянието на пациента се подобри значително. След положителния тест за коронавируса преди десет дни последва прилагането на комбинацията от лекарства, като резултатът от теста за вируса четиридесет и осем часа по-късно беше отрицателен", каза д-р Крянгска Атипорнваниш, белодробен специалист в болницата.

В Тайланд има 19 потвърдени случая на зараза с новия коронавирус. Осем от тях са се подобрили и са изписани, а единадесет остават в болница.

Британският производител на лекарства "ГлаксоСмитКлайн" обяви междувременно, че заедно с Коалицията за иновации в епидемична готовност ще работят за създаване на ваксина срещу коронавируса 2019-nCoV.

Вирусът уби вече 361 души

Броят на жертвите на коронавируса в Китай достигна 361 души, предаде АФП. По данни на властите в провинция Хубей, в която се намира Ухан - градът, считан за огнище на заразата, са били регистрирани нови 57 случая на заболели с летален край. С новите данни броят на жертвите на новия коронавирус надвишава този на загиналите 349 души в Китай от ТОРС през 2002 година.

На 17 200 души нарасна и броят на хората, заразени с болестта в страната, съобщиха от китайската Национална здравна комисия, според чиито данни са регистрирани и потвърдени 2 829 нови случая.

Пикът на разпространението на новия коронавирус в Китай ще настъпи след 10-14 дни, прогнозира ръководителят на специалната комисия на Държавния комитет по въпросите на здравеопазването на КНР Чжун Наншан, цитиран от ТАСС.

"Ние, както и преди, трябва да засилваме профилактичните мерки за ограничаване на разпространението му и бдителността ни не трябва да отслабва" заяви Чжун Наншан.

Той изтъкна, че на сегашния етап разпространението на коронавируса се намира все още в стадий на растеж. Според прогнозата на китайските специалисти епидемията ще достигне общонационално ниво, но ще остане локална.

На 25 януари ръководителят на специализираната комисия изказа предположението, че нейният пик ще настъпи след 7-10 дни, припомня агенцията.

В 8 страни от Европа вече има регистрирани случаи на новия вирус.

Русия планира да депортира чужденците, диагностицирани с нови коронавирус, съобщи премиерът Михаил Мишустин, след като кабинетът му отложи инвестиционен форум заради смъртоносното заболяване, предаде АФП.

Коронавирусът "е добавен към списъка с особено опасни болести. Това ни позволява да депортираме чужденци, ако са диагностицирани с това заболяване", заяви Мишустин.

Годишният инвестиционен форум в Сочи, който трябваше да се състои в средата на февруари, ще бъде отложен, съобщи още руският премиер.

Русия има два потвърдени случая на вирус при китайци, които се лекуват в болници в Сибир.