Издирваният проруски магнат Илан Шор, обвинен от властите в Молдова, че е контролирал схема за "купуване" на гласоподаватели, е напуснал Израел тази седмица, но неговото местонахождение е неизвестно, съобщи представител на Интерпол, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Шор беше осъден през април на 15 години затвор от молдовски съд за банкова измама на стойност 1 млрд. долара и в продължение на месеци организираше улични протести от Израел с искане за оставка на проевропейското правителство на президентката Мая Санду.

Конституционният съд обяви партията му извън закона, а властите забраниха на съюзниците му да участват в местните избори тази седмица за друга партия.

Длъжностните лица обвиниха бизнесмена Шор, че е насочил еквивалента на 50 милиона евро към Молдова за "купуване" на избиратели.

Виорел Тентиу, ръководител на офиса на Интерпол в Молдова, заяви че Шор е напуснал Израел.

"Получихме информация, че Шор е напуснал страната късно на 6 ноември", каза Тентиу. "Идентификацията на полета и дестинацията остават неизвестни."

По думите му се смята, че Шор е отпътувал за Турция, но турските служители твърдят, че за последен път е бил там през 2015 г. Няма данни Шор да е отишъл в Русия, каза Тентиу.

"Русия е страна, която си сътрудничи с Интерпол и, ако необходимо, Молдова ще се обърне към генералния секретариат на Интерпол в Лион (Франция) да предприеме действия", каза Тентиу.