Издирва ли Русия Тихановска за престъпление? Първоначално днес се появи информация, че Русия е обявила за международно издирване заради неуточнено престъпление лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Името на Тихановска е било добавено в база данни на руското министерство на вътрешните работи. Не е ясно кога е станало това, но новината бе съобщена днес от руски медии.

Малко по-късно информацията бе опровергана.

"Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска не е обявена за международно издирване", каза източник от руските правоохранителни органи, цитиран от ТАСС и БТА.

Източникът обясни първоначално, че кандидатката на опозицията на президентските избори в Беларус на 9 август е била обявена за издирване от властите в родината си, но Русия също се е включила по силата на споразумението за съюзна държава.

Тихановска избяга в съседна Литва, страна членка на Европейския съюз, малко след изборите, на които президентът Александър Лукашено бе обявен за победител.

Оттогава Тихановска, която не признава изборните резултати, призовава Лукашенко да се оттегли и се среща с европейски политически лидери, за да иска помощ от тях.

Тихановская призова днес Франция да помогне на нейните сънародници, подложени на политически репресии, както и на медиите в страната, която вече два месеца е разтърсвана от протести срещу оспорваното преизбиране на президента Александър Лукашенко, предаде Франс прес.

Тихановска отправи своя апел пред комисията по външни работи към Националното събрание, долната камара на френския парламент, където говори чрез видеоконферентна връзка.

"Помогнете на беларуския народ, помогнете му да избегне насилието и гражданския конфликт! Помогнете ни да излезем от тази криза по достоен начин, помогнете ни да организираме свободни и справедливи избори!", призова тя.

Тихановска повтори своя апел за "оказване на натиск" върху Лукашенко, който бе обявен за победител на изборите от Централната избирателна комисия.

Изборните резултати обаче не бяха признати от опозицията, която започна масови протести, на които властите отговориха с репресии.

"Санкциите са много важни, но не са достатъчни", подчерта лидерката на беларуската опозиция.

Тя призова списъкът с представители на беларуските власти, санкционирани от Европейския съюз заради ролята си при репресиите, да бъде разширен.

Тихановска поиска и помощ за "гражданското общество" в Беларус, "за хората, които излизат да демонстрират по улиците с риск за живота си". "Много хора пострадаха и имат нужда от медицинска помощ", отбеляза тя и призова за "хуманитарен коридор" от Беларус към ЕС.

Лидерката на беларуската опозиция поиска също помощ за "независимите журналисти" и "политическите затворници" в бившата съветска република.

Давайки за пример Литва и Полша, Тихановска призова Франция също да приеме беларуски студенти "преследвани в своята страна, за да могат да продължат образованието си в чужбина".

"Винаги сме се възхищавали на смелостта на френския народ и на политическата му култура. Днес беларуският народ също доказва своята смелост", каза тя и благодари на Франция и на нейния президент Еманюел Макрон за "безценната помощ".

Макрон, който се срещна с Тихановска на 29 септември в Литва, обеща да помогне за посредничество на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за намиране на изход от политическата криза в Беларус, припомня Франс прес.