След 20 години начело на Турция президентът Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред най-трудното си изборно изпитание на фона на общественото недоволство от икономическите проблеми, справянето с големите земетресения през февруари и присъствието в страната на около 3,5 млн. сирийски бежанци, пише за предстоящия в неделя вот агенция ДПА.

Редица коментатори определят утрешните избори като най-важните и оспорвани избори за последните 50 г. в Турция.

Кандидатите за президентския пост са трима - настоящият държавен глава, който е лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието, Кемал Кълъчдароглу - лидер на кемалистката Народнорепубликанска партия и Синан Оган от алианса АТА.

В парламентарните избори ще участват общо 24 политически партии и 151 независими кандидати за депутати. 

От 18:00 ч. днес е в сила забраната за предизборна агитация. Изборният ден утре започва в 8 ч. и ще продължи до 17 ч. В страната са регистрирани над 60 милиона избиратели, ще бъдат разкрити над 191 хиляди избирателни секции, обобщава БТА. 

Синан Оган от алианса АТА

Снимка: БТА

Ердоган обеща мирен преход, ако загуби изборите 

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че ще приеме резултатите от вота тази неделя и ще се оттегли, ако загуби, като отхвърли опасенията, че може да се вкопчи във властта на всяка цена, предаде ДПА.

"Много нелеп въпрос... Ние дойдохме на власт с демократични средства в Турция... Ако нашият народ реши друго, ще направя това, което изисква демокрацията, няма какво друго да направя", заяви Ердоган по телевизията в отговор на въпрос дали ще отстъпи властта. 

Президентът добави, че неговият Републикански алианс, коалиция начело с управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), ще уважи "всички резултати, които излязат от урните". 

По думите на Ердоган, ако опозицията е загрижена за сигурността на изборите, то трябва да наблюдава избирателните секции и да "гарантира сигурността", точно както, по думите му, правят членовете на неговата партия. "Не може да се прави компромис с волята на народа", добави той. 

Същевременно президентът изрази увереност, че ще бъде преизбран за още един мандат, както и че ще си осигури парламентарно мнозинство.

Изборите ще приключат на първи тур, но победителят е неясен 

Две нови предизборни анкети в Турция показват, че изборите ще приключат още на първия тур утре, но дават различни прогнози за това кой ще ги спечели, информира БТА. 

Според проучване на агенция Ареда, цитирано във в. "Йени шафак", победител ще излезе досегашният президент Реджеп Тайип Ердоган, който ще събере 51,3 на сто от гласовете на гласуването утре. Главният му съперник - Кемал Кълъчдароглу, кандидата на опозиционния Национален алианс, съставен от шест политически партии, ще събере 44,2 процента.

Анкетата е била осъществена на 11-12 май сред 25 хиляди души от цялата страна. Тя отчита подкрепата и за четиримата първоначални кандидат-президенти, единият от които - Мухарем Индже, лидер на Партията на родината, се оттегли впоследствие. 

Друго проучване на "Тюркийе рапору", за което съобщава днес сайтът Т24, представя различна картина. То е било осъществено на 12 май, след оттеглянето на Индже от изборната надпревара, а в него са участвали 1500 души от 26 (от общо 81) окръга на Турция. 

Според тази анкета 50,5 на сто от анкетираните подкрепят кандидата на опозицията Кълъчдароглу срещу 45,6 на сто, които са за досегашния президент Ердоган. 

Кандидатът за президент трябва да получи повече от 50 процента от гласовете, за да спечели на първия тур на 14 май. В противен случай се насрочва втори тур (на 28 май) между двамата кандидати, които са получили най-голяма подкрепа. Кандидатът, който получи мнозинство от гласовете на втория тур, се избира за президент на Турция за срок от пет години. 

Гласовете за оттеглилия се кандидат ще бъдат смятани за валидни 

Гласовете, които оттеглилият се кандидат за президент на Турция ще получи на гласуването утре, ще бъдат смятани за валидни, реши Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция. 

Оттеглилият се от надпреварата Мухарем Индже

Снимка: БТА

Според изявление пред журналисти на председателя на ВИК Ахмет Йенер оттеглянето на президентската кандидатура на лидера на Партията на родината Мухарем Индже ще се смята за валидно едва след първия тур на изборите и всички гласове, които утре бъдат дадени за кандидата, ще бъдат отчетени. 

Молбата за оттегляне на президентската кандидатура на Индже е била получена едва вчера от ВИК. Той обяви, че се оттегля в името на родината си и не се страхува от "конспирации, фалшификации и монтажи". Преди оттеглянето на Индже в социални медии бяха разпространени твърдения за секс запис и други компрометиращи данни за кандидата. 

Опозиционни кандидати с бронежилетки и заплахи за убийство на Кълъчдароглу 

Турските власти са повишили мерките за сигурност във връзка с твърдения за възможен опит за убийството на кандидата на обединената опозицията за президент Кемал Кълъчдароглу, за които съобщи вестник "Джумхурийет". 

Кемал Кълъчдароглу

Снимка: БТА

По отношение на безопасността на Кемал Кълъчдароглу са били взети допълнителни мерки, като на последния си предизборен митинг в Анкара вчера той е бил облечен с бронежилетка, информира сайтът Хаберлер. Кълъчдароглу е бил охраняван от снайперисти през цялото време, докато е говорел на митинга. 

Подобни мерки са били приложени спрямо опозиционния кандидат за президент и на митинга в черноморския град Самсун. 

С бронирана жилетка на митинга в Анкара снощи е бил и кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, който е кандидат за вицепрезидент на опозиционния Национален алианс - коалиция на шест политически партии, издигнала кандидатурата на Кълъчдароглу. 

Имамоглу стана обект на нападение по време на импровизиран митинг в град Ерзурум. Група хора замеряха с камъни автобуса, докато Имамоглу говореше от покрива му. При нападението имаше пострадали, а властите задържаха 15 души по подозрение за участие в инцидентите. 

Турският журналист Мердан Янардаг писа във в. "Биргюн" наскоро, че група от Грузия се е прехвърлила в Турция с намерение да убие кандидат-президента Кълъчдароглу. Новината предизвика ефекта на бомба в страната и моментално бе разпространена във всички медии. 

Републиканската прокуратура започна разследване срещу журналиста Мердан Янардаг заради публикацията му. Той бе призован в Републиканската прокуратура, за да даде показания във връзка с твърденията. Продължава разследването на прокуратурата по случая. 

Кълъчдароглу коментира предупрежденията за възможно покушение срещу него в социалните мрежи: 

"И сега стигнахме до последния етап - заплахи с оръжие и убийство. Те правят последното си предупреждение в своите умове. Те са невежи, нечестни, глупави, чакали! Ще ме плашите ли? Предпочитам да умра прав, отколкото да коленича и да живея! Хайде, нека се срещнем. О, Боже, ако оживеем, аз ще продължа да бъда най-големият кошмар. Ако нещо се случи с мен, вие ще им отнемете тези 418 милиарда долара. Това е моето завещание към вас", написа Кълъчдароглу, който обвинява сегашното правителство, че е съучастник в кражбата на милиарди долари от народа от престъпни групировки. 

Според Кълъчдароглу при управлението на партията на Ердоган "мафията, наркобароните и други престъпни групировки са откраднали 418 млрд. долара от народа". 

Снимка: БТА

Твърдения за руска намеса 

Тази седмица Кълъчдароглу публикува в Туитър съобщение, в което призова Москва да не се намесва в президентските и парламентарни избори в страната и заяви, че Русия стои зад някои "монтажи, конспирации и записи". 

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу окачестви твърденията като неверни и несправедливи, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. 

Турция се нуждае от стабилност повече от всякога. Турските избори винаги са били прозрачни. От гледна точка на имиджа на страната е полезно изборите да се провеждат по демократичен и прозрачен начин. Това, което кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу каза за намесата на Русия, е несправедливо спрямо тази страна. Неверни са твърденията за каквато и да е намеса, подчерта Чавушоглу в интервю за СиЕнЕн-Тюрк. 

По отношение на твърденията на Кълъчдароглу Чавушоглу заяви снощи, че са необходими доказателства, които той не вижда от страна на опозицията. 

"Ако вие разполагате с тези доказателства, ние ще предупредим Русия. Но ако тези доказателства са дошли при вас отвън, от друга държава, за да оформят дневния ви ред, да създадат впечатление за намеса, не можете да правите това. Така не се прави политика", каза турският външен министър. 

Турският външен министър каза още снощи, че Европейският съюз, САЩ и НАТО няма да покрият загубите на Турция от отказа на руски туристи да посещават страната заради поведението на опозицията и нейните обещания за налагане на санкции срещу Русия. 

"Кемал Кълъчдароглу обещава да се присъедини към западните санкции. И какво ще докаже по този начин? Каква е ползата за нас?", запита Чавушоглу. "Забравете за ЕС, забравете за Америка и още повече за НАТО", каза той, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк. 

По думите на турския външен министър Турция е тясно свързана с Русия във всички сфери. "Дори въпреки конфликта в Украйна и използването на наши безпилотни летателни апарати от украинската страна, ние все още успяваме да поддържаме близки отношения с Москва. Това е дипломация. И ако видим някакви грешки, открито казваме на страните за това", заяви още Чавушоглу. 

Снимка: БТА

Той припомни, че Турция купува 45 процента от природния си газ от Русия. И ако бъдат наложени санкции, "няма къде да се намери алтернатива на тези обеми". Десет процента могат да бъдат компенсирани, но не и 45 процента, добави той. 

Междувременно от турското министерство на туризма изразиха опасения от намаляване на броя на туристите от Русия в случай на победа на опозицията.