Това се съобщава в профила във "Фейсбук" на службата. Процедурата е по текст от наказателния кодекс на Украйна за "действия, насочени към насилственото изменение или сваляне на конституционния строй или завземане на държавната власт", предаде БТА.

Преди изборите правителствата в Киев и редица западни страни заявиха, че те са незаконни и са в нарушение на мирните споразумения от Минск през септември.

Външното министерство на Русия обаче обяви, че изборите в двете републики в Източна Украйна са в съответствие с минските споразумения и дават шанс за начало на конструктивен диалог за мирен изход от кризата, припомни ТАСС.

Властите в т. нар Донецка народна република ще заведат дело за геноцид срещу властите в Киев в отговор на запознатото от Службата за сигурност на Украйна наказателно производство заради изборите. Това каза днес пред руска медиа премиерът на републиката Александър Захарченко.

"Щом в ССУ са започнали наказателно дело за изборите, то ние от своя страна след изборите ще открием наказателно дело за геноцид",
каза той пред "Руската служба за новини", цитирана от ТАСС.

По-рано днес Захарченко заяви, че очаква след днешните избори Киев да признае независимостта на републиката.

В самопровъзгласените Луганска народна република (ЛНР) и Донецка народна република (ДНР) се проведоха избори за парламент и премиер.

Хуманитарна помощ от Русия и признание на изборите

Русия обяви, че ще признае резултатите от изборите, така както е признала парламентарния вот на 25 октомври в Украйна. По този начин, според Москва, лидерите на Донецк и Луганск ще получат по-голяма легитимност в преговорите с Киев за постигане на траен мир в източната част на Украйна.

Междувременно автоколона на министерството на извънредните ситуации на 
Русия от над 50 камиона достави хуманитарна помощ в Донецк. Друга руска автоколона достави хуматинарна помощ в Луганск. Това е петата автоколона с хуманитарна помощ за жителите на Донбас.

ОССЕ няма да признае изборите за легитимни

ОССЕ заяви, че наблюдатели на нейната мониторингова мисия няма да участват по никакъв начин в изборите в ДНР и ЛНР.
 
Никакви наблюдатели на ОССЕ на така наречените „избори” в Източна Украйна на 2 ноември няма да има, както няма да има и никакво наблюдение на ОССЕ над избирателните участъци”, се посочва в изявление на органзиацията.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел заяви, че европейските лидери няма да признаят резултатите от изборите в ДНР и ЛНР.