Комунистическата партия е на втора позиция с 19,13 на сто, "Справедлива Русия" е трета с 13,18 на сто, а на четвърто място са либералдемократите с 11,66 процента. В Думата влизат и четирите сегашни парламентарни партии, обобщава "Комерсант", цитиран от БТА.

Комунистическата партия сега е добавила около 7% към резултата си - при получени малко над 12 на сто при предишните избори през 2007 г., предаде БНР.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев, оглавил листата на управляващите, заяви, че "Единна Русия" ще бъде принудена да влиза в коалиции.
Резултатът на партията е с 15% по-слаб от миналите парламентарни избори.

Управляващата партия печели 238 места в 450-местната Държавна дума (долната камара на руския парламент). Компартията се нарежда на второ място с 92 места, следвана от „Справедлива Русия” с 64 места и Либерал-демократическата партия на Владимир Жириновски с 56 места.

"Единна Русия" ще получи мнозинство в парламента само заради спецификата на руското изборно законодателство, твърди "Ведомости", чиито експерти обещават трудна петилетка за партията на властта. "Единна Русия" е свикнала да работи, разполагайки с конституционно мнозинство. Занапред, когато взема основните си политически решения, ще й се налага да сключва споразумения с други фракции, прогнозира руският политолог Алексей Макаркин пред "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

"Фактически изборите се превърнаха в референдум срещу "Единна Русия", пише в "Известия" наблюдателят Борис Межуев. Държавната дума ще бъде "двуядрена", смята анализаторът Алексей Мухин, цитиран в материала. Едното "ядро" ще е "Единна Русия", а другото ще бъде формирано от съюз между комунистите и "Справедлива Русия".
Всичко зависи от това дали комунистите ще склонят на подобен съюз, но един такъв тандем ще увеличи политическата им тежест, отбелязва експертът. Колегата му Дмитрий Орлов обаче изключва възможността за сплотяване на опозицията заради стари конфликти и големите разногласия между партийните лидери.

В Красноярския край (Сибир) по предварителни резултати "Единна Русия" е получила само 36,67 на сто от гласовете на вчерашните парламентарни избори, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. 23,62 на сто е получила комунистическата партия. 

Над 200 души бяха задържани в Москва и 70 в Санкт Петербург за участие в неразрешени демонстрации в деня на парламентарните избори.