Последните проучвания преди изборите, огласени в петък, показаха слаб превес на СИРИЗА пред консервативната Нова демокрация, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Партията на бившия премиер Алексис Ципрас води във шест от публикуваните проучвания, в единия случай с преднина от 2,5 процентни пункта, а Нова демокрация на Евангелос Меймаракис, побеждава само в една от анкетите, съобщи Ройтерс.

Проучванията обаче сочат, че нито СИРИЗА, нито "Нова демокрация" ще успеят да се сдобият с необходимите 151 места в парламента, за да формират самостоятелно правителство.

"За танго са нужни двама" - така в. "Вима" описа очертаващата се след изборите ситуация, посочва ДПА.

Основният въпрос в страната, която от 2009 г. отиде четири пъти на парламентарни избори и смени шест правителства, сега е дали победителят ще успее да се задържи по-дълго от предишното правителство на СИРИЗА, чието управление продължи едва седем месеца, пише АП.

Агенцията цитира анализатори, които изтъкват, че Гърция няма време за губене.

Коалиционните преговори може да са трудни, но не могат да продължат прекалено дълго, като се има предвид, че следващия месец предстои кредиторите на страната да извършат преглед на напредъка й в реформите, предупреждават двама анализатори на Джей Пи Морган.

През следващите два месеца Гърция трябва да изготви държавния бюджет за 2016 г. и тригодишна финансова стратегия, да удвои подоходния данък на земеделските производители, да реформира пенсионната система, да слее осигурителните фондове и да приватизира електропреносната система.

Меган Грийн, главен икономист на Мaнюлайф асет мениджмънт, смята, че възможността непосредствените цели да бъдат изпълнени е малка.

"Това означава, че в някой момент Гърция и кредиторите й ще се озоват отново на масата за преговори, чудейки се какво да направят за това, че Гърция изостава от целите си", казва тя, като допуска, че отново може да се възроди темата за евентуално изключване на Гърция от еврозоната.

АНКЕТАЩе спечели ли СИРИЗА отново?