"Руската страна никога не е повдигала въпроса кой кандидат на тези избори е приоритетен, кого поддържаме. Това не е в наш стил", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС и БТА.

Захарова отбеляза, че западните колеги "преди избори активно подкрепят кандидати и коментират граждани на други страни, кой бил по-силен кандидат, кой бил с по-малко шансове и т.н.".

"Това не е в съответствие с международното право, в частност с Устава на ООН, с демократичния принцип на гласуване. Това е пряко влияене върху избирателите. Как е възможно това де не се смята за намеса във вътрешните дела?", каза говорителката на руското външно министерство.

Президентските избори във Франция ще се произведат на 23 април и 7 май.

С първия тур на президентските избори във Франция "ние свързваме само някакви очаквания, че изборите във Франция ще преминат в съответствие със законодателството и гражданите на Франция ще изберат своя президент. Това е вътрешен въпрос на Франция, избор на френския народ, към който ние се отнасяме с голямо уважение", заяви Захарова.

Тя добави, че след изборите във Франция ще бъде съставен нов управленски екип и Париж ще има нови приоритети, включително концепция за отношенията с Русия.