В интервю за Ройтерс, цитирано от БТА, германският министър Михаел Рот заяви, че Великобритания трябва да започне преговори за напускане на ЕС в началото на 2017 г., като първо трябва да задейства член 50 от Лисабонския договор, с който официално уведомява ЕС, че иска да прекрати членството си в него.

Този член предвижда две години краен срок за приключване на преговорите за излизане.

"До края на тази година би трябвало да има предостатъчно време за организиране и приспособяване към новата ситуация. Не бива да се бавим твърде много", каза Рот.

Би трябвало да е възможно преговорите да завършат за две години, преди следващите избори за Европейски парламент през 2019 г., каза германският министър по европейските въпроси.

"Брекзитът взе превес и следователно не може да има британски депутати в следващия Европейски парламент", изтъкна той.

На въпрос дали Великобритания може да приеме модел като този на Швейцария или Норвегия, които не са членки на ЕС, но поддържат тесни връзки с него, Рот заяви, че сделката с Лондон вероятно ще е по-различна.

"Предвид големината на Великобритания, нейната значимост и дългото й членство в ЕС, вероятно ще има специален статут, който не прилича особено на този на страни, които никога не са принадлежали към ЕС", каза Рот.

На въпрос дали Великобритания ще може да запази достъпа си до европейски общ пазар, а същевременно да наложи ограничения на свободното движение на хора, той отвърна: "Не мога да си представя това".

"Свободното движение на работници е високо ценено право в ЕС и не искаме да сме непоследователни по този въпрос", каза германският министър на европейските въпроси.