Политическите партии в Турция се оплакват от фалшификации, след като хиляди "невероятни" гласоподаватели се появиха в избирателните списъци. Сред странностите е появата на хора за първи път участващи на избори и то на възраст над 100 години, а един дори на 165 години, съобщи БиБиСи (BBC).

Опозиционните партии заявиха, че са открили повече от 1000 избиратели, регистрирани в един апартамент.

Разкритията идват преди местните избори през март, в които управляващата партия на президента Реджеп Ердоган - Партията на справедливостта и развитието (ПСР), може да се изправи пред най-тежкото си политическо предизвикателство от години, отбелязва британската медия.

През последните месеци Турция е изправена пред икономическа стагнация, а курсът на нейната валута е значително по-нисък от година по-рано. Това доведе до спекулации, че ПСР би могла да загуби няколко ключови града, включително столицата Анкара. Опозиционните партии вече заявиха, че избирателните списъци се манипулират.

Републиканската народна партия (РНП) и Демократичната партия на народите (ДПН) твърдят, че странните избиратели в списъците са предимно в области, в които ПСР е загубила с малък брой гласове на предишни избори.

От Републиканската партия отбелязват, че има над 6000 регистрирани гласоподаватели на над 100 години, много от които вероятно са по-възрастни от документираните като най-възрастни живи хора на планетата в момента - 116 г. Сред тях е 165-годишната Айше Екичи (Ayse Ekici), родена през 1854 г. в Османската империя и е регистрирана като гласоподавател за първи път тази година.

Друг избирател, известен само като Зулфу (Zulfu), предполагаемо е на 149 г. Има и друга Айше - на 148 години.

Налице са и много случаи за подозрително голям брой хора, регистрирани на един адрес, изтъкват опозиционните партии. Към 1000-те души, регистрирани в един апартамент, може да се добавят и случаи на регистрирани хора в сгради, които са празни или на строителни площадки. Или на петия етаж на четириетажна сграда, какъвто случай има в Истанбул.

Предполагаемата гласоподавателка Айше Екичи трябва да е живяла по времето на султан Абдулмесид (Abdulmecid) (23/25 април 1823 – 25 юни 1861)

Снимка: Уикимедия

Има и изненадващо големи промени в броя на гласоподавателите - в един район на Канкири той е скочил с 95% за шест месеца.

Опозиционните партии поискаха от Централната избирателна комисия на страната да разследва тези разкрития.

В понеделник, 21 януари, Хасан Сеймен от партията Iyi написа в Туитър, че десетки хиляди гласоподаватели вече са били свалени от от списъците след жалби на опозицията. Но официално лице от партията АК заяви, че предполагаемите електорални нередности всъщност са били предназначени да уязвят управляващата партия, не да й помогнат, и че ПСР сама е повдигнала възражения.

"Опозиционните партии се опитват да създадат усещането, че ние организираме това," каза пред Ройтерс членът на ПСР и представител на нейния изборен комитет Реджеп Озел. Тук ние сме най-големите жертви, добави той.

Неговият партньор от Републиканската партия Хадими Якупоглу заяви пред Дойче Веле, че фалшивите регистрации са опит за манипулация на изборите.

"Кметовете и партиите са виновни", каза той, твърдейки, че кметовете са регистрирали жители на други градове. "Кметът е привлекателна длъжност, така че те се опитват да спечелят колкото се може повече избиратели."

"Никога не е било толкова лошо", подчерта Якупоглу.