Главната републиканска прокуратура в азиатската част на Истанбул започва разследване на популярните турски актьори Метин Акпътар и Мюждат Гезен заради техните думи в едно телевизионно предаване, предава информационната агенция ДХА, цитирана от "Фокус".

В рамките на разследването двамата актьори са извикани в прокуратурата, за да дадат показания и да се защитят.

"В излъченото на 21 декември предаване "Народна трибуна" с водещ Угур Дюндар е установено, че въпросните актьори са взели на прицел президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган с използването на унизителни думи и смъртни заплахи към него.

На следващия ден - 22 декември, незабавно е започнало прокурорско разследване съгласно чл. 160 от НК.

По този повод Метин Акпътар и Мюждат Гезен са извикани за да дадат показания в прокуратурата.", се посочва в официалното писмено съобщение по случая, цитирано от ДХА.

Генералният председател на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган днес говори на тържествено отриване на група обекти в истанбулския район "Арнавуткьой", информира вестник "Джумхуриет".

Пред насъбралите се граждани Ердоган посочи търговски център и ги попита: "Е, как е това?". Публиката обаче не погледна към посоченото от Ердоган място. Президентът веднага реагира гневно:

"Ама вие гледате на друго място! Ще гледате натам, където аз ви посочвам...", пише още "Джумхуриет".