Италианският вътрешен министър Матео Салвини каза при посещението си в Либия днес, че е предложил създаването на центрове за настаняване на мигранти покрай южните граници на Либия, което да помогне за пресичане на потока от бежанци през Средиземно море към Италия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Салвини, чиято крайнодясна партия "Лига" настоява тотално да се пресече потокът от мигранти, бягащи от Африка, и да бъдат изгонени тези, които вече са в Италия, не каза в кои страни трябва да бъдат разположени тези центрове.

"Мисия Либия, тръгваме!", написа Салвини и публикува селфи на борда на военен самолет. Той е първият член на новото популистко италианско правителство, което пристига в африканската страна.

По-рано неговият сънародник - председателят на Европарламента Антонио Таяни, каза, цитиран от германския вестник "Велт", че според него е необходимо по-тясно сътрудничество между ЕС и транзитните африкански страни като Мароко, Тунис, Либия, Мали, Мавритания, Чад и Алжир. Предоставяне на финансова подкрепа на тези държави, както на Турция, ще спомогне никой от Северна АФрика повече да не се опитва да се добере до Европа по море, изтъкна Таяни.

Либия е главният отправен пункт към Европа по море, след като пътищата от Турция бяха до голяма степен затворени в резултат на нейното споразумение с ЕС през 2016 г. Почти всички мигранти сега пристигат в Италия, макар че потокът им през морето рязко намаля след юли м.г., когато мрежите на каналджиите бяха силно разстроени под силен италиански натиск, а обучената от ЕС либийска брегова охрана започна все по-често да прихваща съдове, натоварени от трафикантите на хора с нелегални мигранти.

"Центрове за прием и идентификация трябва да бъдат създадени във или южно от Либия", каза Салвини след среща в Триполи с либийския вътрешен министър Абдусалам Ашур и със заместник-премиера Ахмед Майтиг. Според Салвини такива центрове ще облекчат миграционния натиск както върху Либия, така и върху Италия.

Той не посочи подробности, но изглежда има предвид в тези центрове извън ЕС да се обработват исканията за убежище, за да може след това тези, чиито молби бъдат отхвърлени, да може лесно да бъдат връщани обратно в родните им страни.

По този въпрос българският премиер Бойко Борисов каза вчера в Брюксел, че в "тези изнесени миграционни центрове, освен медицинска и образователна помощ, би трябвало да се осигурява и юридическа подкрепа, за да знаят хората, които искат да тръгнат към Европа, че няма да бъдат посрещнати така, както си представят и така да се прекрати масовото им тръгване".

Салвини благодари на либийската брегова охрана за нейната "отлична работа" по прехващане и спасяване на мигранти и добави, че двете страни са "в пълно съгласие" по въпросите на имиграцията.

Майтиг, който е част от международно признатото правителство на Либия, опитващо се да наложи властта си над страната с център Триполи, обаче каза, че то е готово да съдейства по проблемите на миграцията, но "изцяло отхвърля създаването на лагери за мигранти в Либия". "Това не се допуска съгласно законодателството и установените разпоредби в Либия", подчерта той.

Не е известно доколко реалистична е идеята за създаване на центрове за настаняване на мигранти в споменатия от Салвини регион, като се има предвид беззаконието, царящо в пустинния район Сахел с неговите слабо демаркирани граници, което го превръща в благодатен терен за трафикантите на хора, посочва Ройтерс.

Салвини неведнъж е изтъквал, че на италианците им е омръзнало от нежеланието на другите страни от ЕС да поемат справедлив дял от мигрантите, достигнали Евросъюза през Италия. Той се зарече да не допуска кораби на хуманитарни организации, действащи край бреговете на Либия през последните години, да разтоварват мигранти в Италия. Италия не разреши на един такъв кораб с над 600 мигранти да дебаркира на Апенините, след което той бе приет от Испания. Втори съд с над 230 мигранти остава блокиран в Средиземно море. Частният товарен кораб "Александер Мерск" също чака да бъде насочен към някое пристанище, след като взе на борда си 113 мигранти в морето южно от Италия в петък.

"Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че именно либийските власти патрулират в либийски териториални води, - каза Салвини - като елиминираме намесата на неправителствени (хуманитарни) организации, които искат да се нагърбят с работата на правителствата, а фактически помагат на престъпниците и трафикантите на хора."

"Проблемите на Либия трябва да се решават в Либия, а не в други европейски столици", подчерта той.