Италия ще ускори процеса за одобряване на терапии с антитела при някои пациенти с COVID-19, заяви днес италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца, предаде ДПА.

Той съобщи, че е подписал указ за прилагане на лечения, базирани на моноклонални антитела, които са в голямата си част генно модифицирани антитела, допълва БТА.

Италианската агенция по лекарствата и Държавният съвет по здравеопазването вече дадоха зелена светлина за тези методи на лечение, добави министърът.

"Така че заедно с ваксините ние имаме допълнителна възможност в борбата с COVID-19", каза той.

Според Италианската агенция по лекарствата извънредната ситуация в страната означава, че подобни методи за лечение могат да бъдат прилагани при пациенти над 12 години въпреки липсата на данни и несигурността относно ползите от тях.

Лечението ще трябва да се предлага при заразени, които не са в болници и имат умерена форма на COVID-19, но при които има риск от влошаване на положението.

Нидерландия пък обяви днес, че страната премина прага от 1 милион потвърдени случая на зараза с коронавирус от началото на пандемията, показват данни на здравните власти, предаде Ройтерс.

Институтът за обществено здраве съобщи за 4 075 нови случая, с които общият брой на заразените достигна 1 001 826.

Те са регистрирани в рамките на 11 месеца, от откриването на първия случай в страната със 17 милиона души население.