Италианското правителство заяви, че руската частна военна компания "Вагнер" стои зад рязкото нарастване на притока от мигранти, които се опитват да прекосят централната част на Средиземно море, като това е част от стратегия на Москва за отмъщение срещу страни, подкрепящи Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Смятам, че вече спокойно можем да кажем, че експоненциалното нарастване на миграцията от африканските брегове е също така, в немалка степен, част от ясна стратегия за хибридна война, водена от "Вагнер" чрез нейното значително влияние в някои африкански страни", се казва в изявление на италианския министър на отбраната Гуидо Крозето.

Около 20 000 души са стигнали до Италия досега тази година, в сравнение с 6100 за същия период през 2022 г., става ясно от информация от италианското министерство на вътрешните работи. Проблемът с миграцията оказва все по-силен натиск върху дясното правителство на страната, посочва Ройтерс.

Срещу "Вагнер" са отправяни обвинения, че нейни сили са разположени в няколко африкански страни, включително Либия, Мали и Централноафриканската република. Компанията също така е начело на руските опити за превземане на украинския град Бахмут.

В отговор на обвиненията от страна на италианския министър на отбраната собственикът на "Вагнер" Евгений Пригожин публикува в "Телеграм" ругателно аудиосъобщение. "Ние си нямаме идея какво се случва с мигрантската криза, не се интересуваме от нея", заяви Пригожин. След това той засипа Крозето с куп ругатни и го призова да обърне внимание на собствената си страна.

Крозето, който е високопоставена фигура в дясната партия "Италиански братя" на премира Джорджа Мелони, призова съюзниците от НАТО да помогнат на Италия да се справи с растящия поток от мигранти. "Атлантическият алианс става по-силен, ако проблемите, възникващи от колективни решения също се споделят, но той рискува да се разцепи, ако страните, най-уязвими на различи ответни действия, бъдат оставени сами", каза той.

Подобни коментари направи и италианският министър на външните работи Антонио Таяни, който при посещение в Израел заяви пред агенция АНСА, че е обезпокоително колко много мигранти идват от райони, "контролирани от групировката "Вагнер".