Президентът Серджо Матарела отхвърли назначаването на 81-годишния Паоло Савона - икономист с откровено антиевропейски виждания, когото крайнодясната партия Лига, подкрепяна от антисистемното "Движение 5 звезди", искаше да наложи на стратегическия пост икономически и финансов министър.

"Не може да ми налагат имена на министри", заяви вчера Матарела, цитиран от световните агенции. Той се мотивира с това, че антиевропейските възгледи на Савона ще предизвикат сътресения на пазарите. Матарела изтъкна още, че назначаването на Савона би застрашило италианските семейства и граждани, тъй като поражда несигурност в италианската икономика. 

Така президентът не отстъпи пред двете партии, които искаха да наложат Савона с риск да предизвикат безпрецедентна политическа криза с международни последици. Президентът всъщност не допусна на власт да дойде първото популистко правителство в страна, основател на Европейския съюз и страна, която е третата икономика в еврозоната.

Отхвърленият министър

"Улесних всячески опитите за съставяне на правителство", заяви вчера пред медиите Матарела, след като номинираният от двете партии Джузепе Конте върна мандата, даден му от президента четири дни по-рано.

"Никой не може да твърди, че съм възпрепятствал сформирането на кабинет, дефиниран като правителство на промяната", добави Матарела.

Миналата седмица Савона критикува еврото и икономическата политика на Германия, което предизвика сътресения на финансовите пазари, изнервени и без това заради намеренията на евентуалното правителство да поиска от ЕЦБ да отпише 250 млрд. евро от италианския дълг, който е над 132% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната - в абсолютна стойност 2,3 трилиона евро.

"Ако имаме министър, когото не ценят в Берлин, това означава, че е правилният министър. В Италия решават италианците", така отговори Лидерът на Лигата Матео Салвини след отхвърлянето на Савона. "В демокрация, ако все още сме в демокрация, има само едно нещо, което да се направи - да се произнесат италианците", добави той.

Последва отказът на номинирания за премиер на Италия новак в политиката Джузепе Конте да прави опити за съставяне на правителство. 53-годишният юрист бе поканен от президента Серджо Матарела, за да му представи списък с предложенията за министри.

Конте се отказа, след като Матарела отхвърли кандидатурата на Паоло Савона.

Досегашният министър на икономиката Карло Падоан обаче обобщи, като каза, че проблемът не е Савона, а икономическият план на правителството, който е "очевидно несъстоятелен".

Отказът на президента да приеме кандидатурата на Савона е безпрецедентно в новата история, категорични са наблюдателите. А Италия отново изпадна в пълна несигурност.

След като отхвърли списъка на министрите, предложен Джузепе Конте, президентът Матарела назначи днес бившия служител на Международния валутен фонд Карло Котарели за временен премиер със задачата да се опита да състави ново правителство.

Нов премиер, нови избори, заплаха за импийчмънт

Така президентът избра нов министър-председател без да търси одобрението на победителите на изборите от 4 март - за съставянето на "президентско правителство". Едно техническо правителство вероятно няма да получи мнозинство в парламента, доминиран от "Движението Пет звезди" и Лигата, и ще трябва да управлява до организирането на нови избори, най-вероятно през октомври.

Матео Салвини изрази съмнения, че бъдещо техническо правителство ще бъде подкрепено в парламента. Лидерът на Движение "Пет звезди" Луиджи Ди Майо пък заяви, че президентът Серджо Матарела би трябвало да бъде подложен на импийчмънт за предателство към държавата заради това, че отхвърли кандидата за министър на икономиката.

"Ние бяхме на няколко крачки от съставяне на правителство и бяхме спрени, защото в нашия кабинет имаше министър, критикувал Европейския съюз", заяви Ди Майо в интервю за телевизия РАИ.

"Искам тази институционална криза да бъде отнесена до парламента . . . и президентът да бъде съден", каза той, уточнявайки, че става въпрос за обвинения по член 90 от конституцията. Този член предвижда парламентът да гласува срещу президента за държавна измяна или накърняване на конституцията. Ако това бъде подкрепено от обикновено мнозинство, Конституционният съд ще трябва да реши дали да има импийчмънт или не.

В защита на президента се обяви съюзника на Лига в изборите от март - Партията на бившия премиер Силвио Берлускони - "Форца Италия". Тогава коалицията на Лигата с "Форца Италия" и една по-малка партия спечелиха 37 процента от гласовете, докато "Движение Пет звезди" получи 32 процента. 

Берлускони, който три пъти е бил премиер на Италия, обаче заяви, че партията му е готова да подкрепи президента Серджо Матарела и предложенията му за изход от политическата криза. "На първо място трябва да се спазват интересите на италианските вложители, както каза президентът", коментира Берлускони. Предложението за импийчмънт на Матарела поради държавна измяна според Берлускони е "безотговорно".

Салвини предупреди Берлускони, че коалицията ще се разпадне, ако "Форца Италия" гласува в подкрепа на Карло Котарели.

Върховният представител на Европейски съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че има пълно доверие на италианския президент. Могерини изрази убеденост, че слагайки край на предложеното от Движение "Пет звезди" и Лигата правителство, Матарела служи на народа си и на ЕС, и е гарант на италианската конституция.

Рискованото дуо

Двамата лидери - Салвини и Де Мейо, се отказаха от някои от идеите си - например да вадят страната си от еврозоната и да искат онова отписване на дълг. Но не се отказват - и това влезе в програмата им - от желанието да предоговорят правилата в Европейския съюз, да осъждат, по думите им, диктата на Брюксел и искат да обърнат гръб на мерките за икономии чрез огромно понижаване на данъците, като едновременно с това повишат чувствително социалните помощи, въвеждане на базов минимален доход, както писа Жак Юбер-Родие, в. "Ле-з-еко". Все "придобивки", които не могат да бъдат финансирани.

Опасенията са, че с щедрата си фискална политика, която трупа все повече дългове, Италия би могла да се превърне във "втора Гърция".

Всичко това "гарнирано" с твърд антиимиграционен курс, който предвиждаше програмата на двете партии.

Ако коалицията бе започнала да управлява, щеше да направи възможно още по-голямо разпространяване на евроскептицизма в Европа.