Италиански съд отмени забрана на вътрешния министър Салвини и разреши на кораб с мигранти да влезе в териториалните води на страната, съобщава БТА. 

Административен съд в Рим разреши на испански спасителен кораб със 160 мигранти да влезе в териториалните води на Италия въпреки забраната на вътрешния министър Матео Салвини, предадоха световните агенции. 


Хуманитарният кораб "Оупън армс" сезира съда да бъде допуснат в Италия с аргумента, че международното морско право му позволява да закара мигрантите на безопасно място.

Преди ден Салвини заяви, че ще попречи на испанския кораб, както и на кораба на френски хуманитарни организации "Оушън вайкинг", да оставят в Италия общо над 500 мигранти, които са качили край бреговете на Либия. Съдът в Рим прецени, че "Оупън армс" очевидно е поставен в "необичайно сериозна" ситуация.

Поради това корабът трябва да бъде допуснат в италиански води и да се окаже незабавна помощ на най-нуждаещите се, постанови трибуналът. Съдът обаче не посочва дали корабът може да пусне котва в италианско пристанище или мигрантите да дебаркират в Италия, отбелязва Ройтерс. Италианският вътрешен министър заяви в реакция, че ще продължи да отказва достъп на "Оупън армс".

"Никога няма да бъда съучастник на трафиканти на хора", подчерта Салвини пред свои привърженици. Италианското министерство на вътрешните работи каза по-късно в изявление, че ще обжалва съдебното решение на по-висша инстанция, тъй като съдът в Рим не е разполагал с всички отнасящи се до случая факти, когато го е постановил.

"В продължение на дни "Оупън армс" остана в либийски и малтийски води, намесвайки се в други спасителни операции, и систематично събираше хора с политическата цел да ги докара в Италия", се отбелязва в текста.