Четиридесет и седем мигранти слязоха снощи на брега на италианския остров Лампедуза, южно от Сицилия, след като корабът, който ги бе спасил, бе иззет със съдебна заповед въпреки уверението на вицепремиера и вътрешен министър Матео Салвини, че мигрантите няма да стъпят на италианска земя, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

Корабът, нает от германската неправителствена организация "Сий уоч" и плаващ под холандски флаг, бе иззет вчера от италианската финансова полиция по заповед на сицилиански прокурор, а мигрантите, спасени на него, бяха оставени на брега. Салвини, който е лидер на крайнодясната партия "Лига", видял слизането им на италианския бряг по телевизията и попитал кой от правителството е наредил това да се случи въпреки категоричната му забрана.

Партньорът му в управляващата коалиция от Движение 5 звезди Луиджи ди Майо, който е в конфликт със Салвини, заяви, че не приема намеци и напомни, че е задължително пътниците на кораб, иззет от правосъдието, да бъдат свалени на брега.

По-рано вчера Салвини нарече смешни критиките на Върховния комисариат на ООН за бежанците срещу проект за затягане на антиимиграционните закони в Италия. "Да не би ООН, която струва милиарди евро на данъкоплатците и в която членуват Северна Корея и Турция, ще дава уроци по морал на Италия? Това е смешно", каза Салвини и заяви, че мигрантите няма да бъдат допуснати на италианския бряг.

Прокурорът на сицилианския град Агридженто съобщи вчера, че е наредил да бъде конфискуван корабът "Сий уоч 3" за нарушаване на имиграционните закони, а хората на него да бъдат евакуирани. Служители на финансовата полиция и бреговата охрана се качили на кораба, свалили мигрантите на Лампедуза и оттам корабът поел с ескорт към Сицилия. На пристанището мигрантите били приветствани от група хора с лозунга: "Нашите гости бяха приети топло от италианското гражданско общество. Благодарим, Италия!", съобщи ДПА.