Италианска телевизионна журналистка подари на американския държавен секретар Майк Помпейо пармезан по време на неговата среща с италианския премиер Джузепе Конте, предаде Франс прес.

Аличе Мартинели, която е журналистка в италианската разследваща телевизионна програма "Хиените", връчи на смаяния Помпейо парче от емблематичното италианско сирене.

Снимка: AP/БТА

"Имам подарък за Вас, италианският премиер знае за какво става дума. Това е едно от най-добрите неща, които правим в Италия, влагайки сърцето си в него. Така че се надяваме, че ще ни помогнете това нещо да достигне до господин Тръмп", заяви журналистката на Помпейо, докато му връчваше пармезана.

Той се усмихна и после предаде подаръка на Конте, който стоеше до него. През това време журналистката беше отведена до изхода на залата от двама агенти по сигурността.

Италианският премиер пък заяви: "После ще ви обясня как по най-добрия начин човек може да покаже какво означава да си италианец", след което каза по адрес на журналистката, че не по този начин се защитава Италия, визирайки нейния демонстративен подарък.

Снимка: AP/БТА

Фермерите от Колдирети, основната селскостопанска организация в Италия, също организираха специално посрещане на Помпейо, когато той дойде в президентския дворец Куиринале в Рим за среща със президента Серджо Матарела. Те носеха плакати, на които пишеше: "Не убивайте италианската храна", "Господин Помпейо, ние сме приятели", "Подарък за Тръмп" и др. Фермерите също носеха техни продукти, представяйки ги като подаръци за Тръмп, сред които имаше пармезан, пармска шунка, зехтин и други вкусотии италианско производство.

Италианските селскостопански производители са обезпокоени, че Вашингтон може да въведе мита върху продукцията им. Според информации на различни медии Вашингтон е бил оторизиран от Световната търговска организация да наложи годишни мита в размер на 7,5 милиарда долара върху европейски продукти. Официално това решение може да бъде обявено в идните дни. То се вписва в датиращ от 15 години конфликт между Еърбъс и Боинг относно евентуални субсидии, изплатени на европейския авиоконструктор.

През уикенда италианската министърка на земеделието Тереза Беланова, която е бивш фермер и синдикалист, вдигна тревога относно опасността за налагане на мита от страна на САЩ. Тя припомни, че американците внасят италиански селскостопански и хранително-вкусови продукти на стойност 4,5 милиарда евро, което е 10 процента от италианския износ. Беланова настоя Конте да се намеси и да убеди Вашингтон да се откаже от плановете за митата.

Вчера държавният секретар на САЩ започна от Италия европейска обиколка, включваща четири страни. В същото време във вътрешнополитически план набира сила кампанията за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, коментира Асошиейтед прес.

Майк Помпейо пристигна в Европа заедно със съпругата си Сюзан

Снимка: AP/БТА

Помпейо пристигна в Рим само часове след като американски представители потвърдиха участието му в телефонния разговор на Тръмп с украинския президент на 25 юли, който е в основата на започнатото от демократите от Камарата на представителите разследване за импийчмънт. Помпейо е първият представител на кабинета в САЩ, за който е известно, че е чул Тръмп да упражнява натиск върху украинския лидер да разследва сина на бившия вицепрезидент Джо Байдън за корупция.

Днес Помпейо ще се срещне и с италианския президент, ще държи реч на конференция на религиозни организации във Ватикана, а за по-късно същия ден има предвидена обща пресконференция с италианския външен министър.

От Италия държавният секретар на САЩ заминава за Черна гора и Северна Македония, където ще бъде в Охрид, след което ще приключи европейската си обиколка в Гърция.