Италианецът Франко Ламолинара и британецът Кристофър Макмейнъс, които бяха отвлечени на 12 май миналата година в Североизточна Нигерия близо до границата с Нигер, бяха убити от похитителите си по време на операцията.

Вчера сутринта нигерийските специални сили заедно с британска подкрепа щурмуваха къща в Сокото, в крайната северозападна част на Нигерия, където били държани в плен заложниците. Операцията се оказа неуспешна.
Убийците на двамата инженери са членове на ислямистката групировка Боко Харам, обяви в комюнике нигерийският президент Гудлък Джонатан и обеща, че авторите на престъплението ще бъдат издирени и арестувани.

"Необходимо е да се изясни ситуацията в политически и дипломатически план", заяви италианският президент Наполитано по повод операцията.
По-рано днес премиерът Марио Монти свика заседание на комисията за национална сигурност, което да анализира случая. Присъстваха министрите на отбраната, на правосъдието и на вътрешните работи, както и шефовете на тайните служби.

От декларация на италианското правителство се разбра, че Дейвид Камерън се е обадил по телефона на италианския си колега Марио Монти, за да го уведоми за "трагичния завършек" на операцията.

Италианската преса и италианската политическа класа говореха за дипломатически гаф на Лондон. В. "Кориере дела сера" дори писа, че Италия е била унизена от Великобритания. В. "Република" пък подчерта, че неуспешната операция е нанесла удар по авторитета, който Рим си е върнал на международната сцена.

Италианското правителство е било предупредено за опита за освобождаването на двамата заложници в Нигерия, категоричен е обаче говорител на британския премиер.
"Свързахме се с италианците, докато операцията  започваше, но ставаше дума за ситуация, която се развиваше много бързо. Нашият приоритет беше да реагираме на място и да направим всичко възможно, за да осигурим освобождаването на заложниците", каза говорителят.
Той допълни, че Лондон и Рим са поддържали контакт по въпроса с двамата заложници още от отвлечането им. Според него информациите са показвали, че те са били изложени на сериозна и непосредствена опасност да бъдат убити и затова се е стигнало до решението за специалната операция.