На Кадафи явно му харесва да идва в Рим, където срещата му вчера с италианския министър-председател Силвио Берлускони в бедуинска шатра и демонстрацията на 27 берберски коня беше кулминацията на визитата му в Италия.
Предния ден либийският лидер хвърли в объркване своя антураж с прищявката си да пие капучино на площад Кампо де Фиори. След това той се разходи към Пиаца Навона, като пращаше въздушни целувки на слисаната тълпа, посочва изданието.

Останалата част от посещението му беше белязана от обичайната за него смесица от безочливост и тежки пазарлъци. Много държавници от ислямския свят са идвали в Рим, но едва ли на някого от тях му е хрумвала идеята да събере стотици италиански красавици, за да им предаде посланието, че "Европа би трябвало да бъде ислямска" и че те самите би трябвало да приемат исляма, изтъква "Индипендънт".
Либийският лидер изнесе своебразна лекция по теология в Рим пред 200 млади привлекателни жени, на всяка от които раздаде по едно копие от Корана на италиански език. По искане на Кадафи те бяха специално подбрани за посрещането му с кастинг. За да присъстват на речта на полковника, жените получиха по 70 евро.

Кадафи отдели специално внимание на темата за присъединяването на Анкара към Евросъюза, което по думите му ще разшири още повече влиянието на религията на пророка Мохамед.
„Ислямът ще бъде религията на цяла Европа. Това ще отнеме време, но би могло да стане факт с влизането на Турция в Европейския съюз”, каза либийският лидер.

Тази инициатива беше сензация, но ефективна: без съмнение за либийците това е доказателство, че техният лидер използва свещения мюсюлмански месец Рамазан за добри дела, свързани с религията. Тя също така разбуни духовете в Италия, където ксенофобската Северна лига и други съюзници на Берлускони осъдиха наглостта на Кадафи. "Ислямът не идва с мир, а иска да ни завладее", цитира вестникът изказване на сенатор от Северната лига.

Италианският министър-председател се опита да омаловажи действията на Кадафи, с когото поддържа добри отношения, като ги нарече "просто фолклор". Двамата отпразнуваха втората годишнина от подписването на договора за приятелство и сътрудничество между двете страни. Като компенсация за щетите, нанесени през колониалния период, Италия се съгласи да построи болница и да даде 5 милиарда евро за 20 години за изграждане на 1600-километрова магистрала в Либия. От своя страна Триполи се съгласи да спре имигрантския поток от нейните брегове към остров Сицилия.

В Рим либийският лидер направи и изказване, с което поиска от ЕС да плаща на Либия най-малко по 5 милиарда евро годишно за спирането на идващите от Африка незаконни имигранти, предаде ДПА. Либия е врата към Европа, заяви Кадафи и добави, че от Европа зависи да не се превърне във втора Африка.

Изказването на Кадафи бе разкритикувано от хуманитарната организация "Про азил", която заяви, че Европа не трябва да си сътрудничи с диктатура, която няма уважение към човешките същества.

Макар и различни в много отношения, например във възгледите им за религията и пластичната хирургия, двамата лидери определено доказват, че са революционери в използването на шутовски изпълнения като оръжие за масово разсейване, отбелязва "Индипендънт".

Към обяд местно време Муамар Кадафи отпътува от Италия.