Ранени са над 50 цивилни, каза говорител на афганистанското министерство на отбраната.
Италианското министерство на отбраната и италианският контингент в Афганистан съобщиха, че шестима италиански военни от Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) са убити при нападението, извършено в източната част на града, на шосето към международното летище на Кабул. Италианският министър на отбраната Иняцио ла Руса съобщи в Рим, че атентатор самоубиец се е врязъл по обяд с кола бомба в два италиански военни автомобила, посочва Асошиейтед прес.
ИСАФ потвърди, че нападението е било насочено срещу един от нейните конвои.
Говорител на талибаните пое отговорност за атентата и заяви, че той е бил извършен от Хадаятулах, жител на Кабул. Според говорителя при взрива са били убити 13 италиански военни.
Експлозията, която проехтяла на 300 метра от американското посолство в Кабул, унищожила най-малко пет коли и разрушила сгради от двете страни на шосето.
Депутатите от целия политически спектър на Европейския парламент почетоха с минута мълчание жертвите на днешния самоубийствен атентат в Кабул, съобщи АФП. Около 100 000 военнослужещи на САЩ и НАТО, разположени в Афганистан, помагат на правителството в борбата срещу талибаните, чието управление беше отхвърлено през 2001 г. 3250 са италианските военни, около 500 от тях са изпратени за охрана на сигурността преди президентските избори през август, напомня АФП.

Вижте снимки от Кабул