Пакетът бе унищожен, като по него стреляха с водно оръдие под високо налягане, което го разби на парчета, съобщи Асошиейтед прес, на която се позова БТА. Пакетът, приблизително с размери 20 на 10 см, бил целият облепен със скоч, а от него стърчала антена. Той бил изоставен в мъжката тоалетна в зоната за регистрация за чартърни полети, която е близо до частта от терминала, където се ригистрират пътниците за САЩ.

Инцидентът не е нарушил графика на полетите и зоната, където бе унищожен пакетът, бе отцепен и пътниците бяха насочени към други гишета за чекиране.

Пакетът с детонатор и радиоприемник, прикрепен към него, имаше всички външни белези на бомба с дистанционен контрол, но експлозиви нямаше, заяви Джовани Пепе, служител на управата на летище Милано.

След опита за атентат на Коледа срещу американски самолет от Амстердам за Детройт, италианското управление за гражданска авиация нареди на летищета да затегнат мерките за сигурност за пътниците за САЩ, включително засилено претърсване на тялото и на багажа.

Холандските летищни власти искат ЕС да направи задължително проверките пътниците със скенери по летищата, като се аргументират с това, че подобна мярка можеше да попречи на нигериеца, който се опита да взриви американски самолет, да се качи на борда на машината, съобщи междувременно Би Би Си.

Летище "Скипхол" в Амстердам има 17 микровълнови сканиращи устройства, но тяхната употреба си остава на доброволна основа заради опасения, че те могат да нарушат личното пространство на хората. "Скипхол" обаче сега разполага със софтуер за анализ на предоставения от скенера образ, така че въпросът с личното пространство може да бъде разрешен, казва говорителката на летището Мириям Сньорванг.

Тя отбеляза, че процедурите за проверки са били спазени на летището във връзка с полета от Амстердам за Детройт, който нигериецът Умар Фарук Абдулмуталаб се опита да взриви. Първите анализи показали, че грешки във връзка с проверките и мерките за сигурност не са допуснати.