Папа Франциск се върна в Рим след посещението си в Ирак, първото на глава на Римокатолическата църква в тази често разтърсвана от насилие страна, предаде Франс прес.

Самолетът с папата кацна в 12.20 ч. по Гринуич на римското летище Чампино.

Папа Франциск пристигна в Ирак в петък и посети Багдад, Мосул и Каракош в северната част на страната.

Четиридневното посещение отведе Франциск в пет иракски провинции. Във всеки етап от него - от Наджаф на юг, където имаше историческа среща на четири очи с влиятелния шиитски духовник, великия аятолах Али ас Систани, до Ниневия на север, където се срещна с християни, станали жертва на терора на групировката "Ислямска държава" - папата призоваваше иракчаните да прегърнат многообразието.

Пред аятолах Али ас Систани Франциск защити каузата на една от най-старите, но и най-разпръснати по света християнски общности. "Ирак винаги ще остане в сърцето ми", каза снощи 84-годишният папа след богослужение пред хиляди вярващи, събрали се на стадион в Ербил, иракски Кюрдистан.

Тълпи от хора се стичаха да зърнат Светия отец по пътя му, пораждайки опасения от разпространение на коронавируса. Малцина носеха маски, особено на местата, които посети Франциск в Северен Ирак в неделя. Вчерашният ден приключи с литургия на открито, отслужена от папата на стадион в присъствието на близо 10 000 души.

Събитията от визитата преминаха при засилени мерки за сигурност и стриктен контрол. Преди посещението здравни експерти изразиха безпокойство, че многолюдните прояви може да се превърнат в големи огнища в страна, където епидемичната обстановка се влошава.

Папата и членовете на делегацията му са ваксинирани, но повечето иракчани не са.

Франциск държеше да се срещне с християните в Ирак, които днес са 1 процент от населението на тази преобладаващо мюсюлманска страна, докато преди 20 години са били 6 процента. Това бе първото посещение на папата в чужбина за последните 15 месеца.

Заради Ковид-19, като се изключи литургията в Ербил, той можа да се среща само с по неколкостотин души, а не с огромните тълпи, които обикновено поздравява по света.

В обръщенията си към страната, която в края на 2017 г. обяви победа над джихадистката групировка "Ислямска държава", папата осъди "тероризма, който злоупотребява с религията", призова за мир и единство в Близкия изток и изрази съжаление, че много християни напускат региона, което определи като "неизмерима щета".

Той участва и в екуменическа молитва с различните иракски вероизповедания в Ур, където се смята, че е роден родоначалникът на монотеистичните религии, патриархът Авраам.

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства историческото посещение на папа Франциск в Ирак, като заяви, че то е донесло важно послание за братство и мир, предаде Франс прес.

"Да видиш как папа Франциск посещава религиозни места като родния град на патриарха Авраам, прекарва време с великия аятолах Али Систани и се моли в Мосул - град, който само преди няколко години претърпя насилието и нетолерантността на групировка като "Ислямска държава", е символ на надежда за целия свят", заяви Байдън.